Dakar 2016 persconferentie Nederland

Dakar2016 persconferentieGisteren werd de officiële persconferentie voor de Dakar 2016 gehouden bij Experience Island in Loon op Zand. Behalve de pers waren ook de deelnemers uitgenodigd. Zij kregen meer informatie over de route, het hoe en waarom daarvan, en konden vragen stellen aan een truck deskundige van de organisatie.

Achter de tafel zaten Xavier Gavory van A.S.O. uit Parijs, Henk Hellegers, Gerard de Rooy en Maik Willems. De laatste twee waren ervaringsdeskundigen van verschillend niveau: Gerard uiteraard als ervaren truck specialist en Maik als iemand die de vorige Dakar voor het eerst meereed. Xavier begon de met spannende videobeelden gelardeerde presentatie met indrukwekkende cijfers.

De Dakar 2015 kende 664 deelnemers met 54 nationaliteiten, een record. Er waren 406 voertuigen in de wedstrijd. Daarvan kwam 53% aan in Buenos Aires. Na Frankrijk heeft Nederland de meeste deelnemers. En daarvan kwam 65% aan, ruim boven het gemiddelde dus! Uiteraard werd ook ingegaan op de media-aandacht en het aantal volgers via social media. Dit is voor de deelnemers een goed verhaal naar hun sponsors.

Route Dakar 2016
Dakar2016 routeNa kritiek op de route van de vorige editie is deze aangepast en wordt Chili niet meer aangedaan. Dit onder andere vanwege enkele natuurrampen. Chili is voor volgende Dakars zeker in beeld. Maar in 2016 zullen we beelden zien uit Peru, Bolivia en Argentinië. Peru biedt duinen in de Ica woestijn en de Pisco regio.

Direct vanaf dag 1 kunnen de duinenexperts zich uitleven en hun gaven omzetten in tijdwinst. Ook wordt het Titicacameer bezocht. Om de Altiplano van Bolivia te bereiken moeten de deelnemers enkele duizenden meters klimmen. De rijstijl zal aangepast moeten worden aan de hoogte en de weersomstandigheden die het de rijders fysiek en technisch zeer zwaar zal maken.

Het Argentijnse deel van de route kent enorme temperatuurswisselingen, lange afstanden en verschillend terrein. Zo zijn er snelle pistes en smalle technische off-road passages met rotsen en zand. Diegenen die het podium in Rosario mogen oprijden hebben bewezen volhardend met de meest uiteenlopende omstandigheden om te kunnen gaan.