Zelf leasen of zakelijk leasen, wat is voordeliger?

financial leaseWanneer u een auto wilt financieren zijn er verschillende oplossingen. Daarbij maakt het uit of u in dienst bent bij een werkgever of zelf een bedrijf heeft, en hoe u wilt gaan leasen. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden van het leasen van een SUV. De mogelijkheden zijn in het kort financial lease, operational lease, en private lease.

Wat is financial lease?

Financial lease is een leasevorm voor ondernemers die duidelijkheid en zekerheid willen. Bij financial lease hoeft u geen gebruik te maken van het eigen bedrijfsvermogen, wat dus vrij blijft voor investeringen en tegenslagen. U kunt zelf de looptijd van de overeenkomst bepalen. Die is meestal 36 maanden, 48 maanden of 60 maanden. De bedragen liggen voor de hele looptijd vast. Het is handig dat u al meteen economisch eigenaar bent van het voertuig. Daardoor kan het voertuig op de bedrijfsbalans komen, de BTW terugvorderen, en kunt u er van alles mee doen, zoals de inrichting aanpassen of wrappen.

Aangezien de auto wordt gezien als eigendom bent u wel verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, het onderhoud en dergelijke. Een ander nadeel van financial lease is dat u een risico loopt dat het voertuig aan het einde minder waard is dan was ingeschat.

Wat is operational lease?

Dit is de leasevorm die we in Nederland goed kennen. In de spits stikt het van de ‘leasebakken’ van werknemers die een auto van de zaak hebben gekregen. Feitelijk is deze leasevorm een vorm van huren op basis van bruikleen. De auto is dus geen (bedrijfs)eigendom. Het grote voordeel is het gemak: het onderhoud, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting zitten in het bedrag begrepen. Maar vaak is boetevrij aflossen niet mogelijk, is het aantal kilometers beperkt. Omdat u bij operational lease geen eigenaar bent van de auto is er geen geen recht op investeringsaftrek. Het voertuig staat ook niet op de bedrijfsbalans. Wel betaalt de rijder fiscale bijtelling.

Wat is private lease?

Net als bij operational lease is bij private lease de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. U huurt op eigen titel en voor eigen kosten het voertuig voor een vastgestelde periode en een vast bedrag per maand. Daarin zitten de kosten voor afschrijving, all risks verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie en onderhoud verwerkt. De gebruiker betaalt zelf de brandstof en er is een eigen risico bij schades. De auto wordt ingeleverd na de leaseperiode, waarna nog een afrekening kan volgen. Er is geen fiscale bijtelling want die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Vaak is private lease niet zo voordelig als u weinig rijdt. Ook kunnen er problemen ontstaan als u een huis gaat kopen, want de bank kan een fors deel van het leasebedrag in mindering brengen op de mogelijke hypotheek.

In 5 stappen naar uw nieuwe SUV

Het kopen van een zakelijke auto via een financial lease constructie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn:

  1. Kies uw auto uit een ruim aanbod occasions
  2. Doe eenvoudig en vrijblijvend de online leaseaanvraag
  3. Ontvang binnen enkele werkdagen uw financial leaseofferte
  4. Bekijk de auto en maak een proefrit
  5. Bent u tevreden, dan wordt de auto besteld.

Een voorbeeld

Stel dat u interesse heeft in een Renault Kadjar. We zien op de site van Neerlandlease.nl een mooi jong gebruikt model staan, een Tce 130 met navigatie en lichtmetalen velgen. Deze auto is bijvoorbeeld te leasen vanaf €390,00 per maand (60 maanden) tot zo’n €440,00 (36 maanden).

Een ‘dikke bak’ kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een Mercedes-Benz GLE 250 D met negentraps automaat en Comand volledig navigatiesysteem. Daar hangt uiteraard een ander prijskaartje aan: van €1420,00 voor 60 maanden tot €1680,00 voor 36 maanden.

Houd er rekening mee dat een flinke SUV een hoog gewicht heeft, en dus een hogere motorrijtuigenbelasting dan een normale auto. Ook het verbruik kan uiteraard hoger zijn. Dat betaalt u allemaal zelf.

Conclusie

Voor eigen ondernemers is een auto van de zaak meestal niet haalbaar. Daarnaast zitten er nadelen aan de operational lease constructie, zoals het feit dat de auto niet op de balans staat en dat de BTW niet ineens terugvorderbaar is. Omdat allerlei zaken in het maandbedrag zitten kunnen de kosten hoog zijn.

Private lease is soms handig voor privépersonen die geen spaargeld hebben om een goede auto te kopen. Het kan goedkoper zijn dan geld bij de bank lenen. Maar als de persoonlijke situatie verandert is contractbreuk lastig en kostbaar. Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat de leasemaatschappij de auto verzekert, en u meestal geen schadevrije jaren opbouwt. Dat kan duur uitkomen als u daarna wel zelf een auto koopt.

Financial lease is een goede vorm voor ondernemers als ZZP-ers en MKB-ers. Zij weten precies wat de financieringskosten per maand zijn. Er is geen eigen geld nodig voor de bedrijfsauto. U bent economisch eigenaar. De BTW is aftrekbaar en de rente van de lening ook. Deze leasevorm is snel te realiseren en zelfs mogelijk voor gebruikte auto’s en importauto’s!