Winterbanden voor 4×4’s

Hoe zit het nu eigenlijk met winterbanden en uw 4×4? Heeft u met grove M&S banden nog wel winterbanden nodig? Kunt u zomaar naar de wintersport of loert een bekeuring?

Uw redacteur heeft de afgelopen paar jaar in Californië gewoond en het gebeuren rondom de plotseling heftige Nederlandse winters niet meegemaakt. Maar in de bergen hadden we genoeg sneeuw, hoor. Terug in Nederland blijkt iedereen nu winterbanden te monteren. En dan hebben we het nog niet eens over het inslaan van strooizout en sneeuwscheppen. Dus wie weet wordt het ook dit jaar een strenge winter. Is het nu de tijd om winterbanden te kopen?

Zoals u weet werken winterbanden het beste bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Dat is het een groot deel van het jaar niet. Maar in de wintermaanden is het wel degelijk zinvol om winterbanden te monteren. Bij voorkeur op een setje oude stalen velgen, zodat zij snel gewisseld kunnen worden. Want met uw zomerbanden is de remweg in de kou zeker 10% langer, en op sneeuw zelfs 20%. Bovendien zorgt het materiaal en het profiel van de winterband ervoor dat u meer grip heeft in de bochten. Want op een gladde weg wegrijden, dat lukt met ingeschakelde vierwielaandrijving wel.

Zijn uw 4×4 banden geschikt voor de winter? Zeker niet per definitie.  M&S (Mud and Snow) banden hebben geen zachtere rubbersamenstelling en meestal geen lamellen in het profiel. U kunt er wel mee door de sneeuw ploegen, maar op aangereden sneeuw of ijs kunnen ze zelfs onveiliger zijn dan de zomerbanden van een normale personenauto.

In veel Europese wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Denk aan gebieden in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Noorwegen en Zweden. Frankrijk kent geen algemene winterbandenplicht. Over wat  precies een winterband is lopen de meningen uiteen. De één zegt dat een M&S band voldoet, de ander beweert dat de band absoluut een symbool van een bergtopje met ijskristal moet hebben.