Winterbanden: ook voor de SUV een noodzaak!

Flickr image by BrotherMagneto

In de wintermaanden bekleden sneeuw, ijzel en hagel ons straatbeeld. Om de veiligheid op de weg te kunnen blijven garanderen, is het algemeen bekend dat personenwagens gebaat zijn bij een goed stel winterbanden. Helaas zijn automobilisten van SUV’s zich er vaak niet van bewust dat winterbanden ook hén extra bescherming kunnen bieden tijdens deze koude periode. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen!

Het nut van winterbanden
Onder SUV’s liggen standaard M+S banden die, zoals de naam al aangeeft, goede rijprestaties zouden moeten leveren op modder en sneeuw. Hoewel deze modellen zich in Nederland tot de winterbanden mogen rekenen, kunt u tijdens de koudere dagen bedrogen uitkomen. In tegenstelling tot SUV winterbanden, zijn M+S banden namelijk niet vervaardigd uit zachter rubber. Bovendien hebben ze vaak geen inkepingen in het profiel, oftewel lamellen, waardoor ze minder houvast hebben op sneeuw en ijs.

Naast M+S banden, zijn all season banden, juridisch gezien, eveneens winterbanden. Toch geldt bij deze categorie banden evenmin dat ze speciaal ontworpen zijn voor temperaturen onder de zeven graden. Zij bieden dus nooit dezelfde bescherming als ‘echte’ winterbanden die u kunt herkennen aan het sneeuwvlok-symbool. Als automobilist van een SUV doet u er dus goed aan om winterbanden te monteren.

Banden wisselen: wanneer?
Flickr image by PommeGrannyNu u weet dat uw rijprestaties aanzienlijk verbeteren als u – tijdens de koudere dagen – winterbanden onder uw SUV heeft, is de volgende vraag ongetwijfeld: wanneer vervang ik mijn zomerbanden voor winterbanden?

Het is te adviseren om over te gaan op winterbanden wanneer het kwik onder de zeven graden daalt. Pas dan zijn ze het effectiefst. In tegenstelling tot zomerbanden, hebben hun winterse tegenhangers een zachtere rubbersamenstelling. Op deze manier houden ze meer contact met de weg en kunnen ze meer grip bieden. De lamellen in het profiel – die zomerbanden missen – zorgen nog eens voor extra houvast, aangezien ze zich, zogezegd, vastbijten in sneeuw en ijs.

Komen de temperaturen weer boven de zeven graden uit, vergeet dan niet om opnieuw uw zomerbanden te monteren. Doorrijden op winterbanden is niet verstandig. Door het zachtere rubber verslijten de banden sneller, waardoor de – toch al dure– winterbanden eerder aan vervanging toe zijn. Voor winterbanden hoeft u, echter niet altijd diep in de buidel te tasten. Vele online bandenretailers, zoals Tirendo, bieden namelijk ook goedkope winterbanden aan. Mijn boodschap is eenvoudig: Bevind u niet op glad ijs en leg ook onder uw SUV, winterbanden!

Over de auteur
Dietmar-TöpferDietmar Töpfer is de bandenexpert van Tirendo. Hij werkt al meer dan 30 jaren in de bandensector en staat bekend als een van de grootste experts in de branche. Naast zijn werk bij tirendo.nl ondersteunt hij verschillende amateur racing teams en reist hij graag met zijn motor door Europa en Azië.