Wegenbelasting: wat is het en wat verandert er in 2014

Mercedes-Benz GL63 AMGVoor wie een SUV of terreinwagen rijdt, zal het woord “wegenbelasting” niet altijd fijne gedachtes oproepen. Toch is het, vooral nu er een aantal veranderingen aan zitten te komen die veel mensen vanaf 2014 in hun portemonnee zullen voelen, wel goed om er eens bij stil te staan en te weten wat je betaalt, en waarom eigenlijk.

Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB), is de belasting die je aan de overheid moet betalen als je met een motorvoertuig gebruik maakt van het Nederlandse wegennet. Naar het echte “gebruik” wordt echter niet echt gekeken – zodra een motorvoertuig wettelijk op jouw naam staat, moet je er wegenbelasting over betalen. Of je vervolgens ook echt met dat voertuig rijdt over de openbare wegen rijdt, maakt niet uit. In sommige gevallen kun je wel vrijstelling aanvragen: nu geldt bijvoorbeeld nog dat als je een auto van minstens 30 jaar oud hebt, je daar geen wegenbelasting over hoeft te betalen. Verder is de MRB afhankelijk van het de woonplaats van de eigenaar en het gewicht, type (personenauto, vrachtwagen of bus), het gebruik (privé of zakelijk), de soort brandstof en de leeftijd van het voertuig. Voor zeer zuinige auto’s betaal je bijvoorbeeld minder belasting dan voor voertuigen met een hoge CO2-uitstoot. Benieuwd wat je voor een eventuele nieuwe auto aan wegenbelasting zou moeten betalen? Op Autoscout24 kun je aan de hand van je provincie en de leeftijd, brandstof en gewichtsklasse van je auto de MRB berekenen.

Wat verandert er in 2014?

Vanaf 1 januari 2014 gaan de regels voor de berekening van de MRB echter op de schop. Om de aankoop van zeer zuinige auto’s nog meer te stimuleren, moet er nu ook voor auto’s met een lage CO2-uitstoot wegenbelasting betaald worden. Alleen personenauto’s met een uitstoot van minder dan 50 g/km (semi-elektrische en elektrische auto’s) zijn tot en met 2015 vrijgesteld van MRB. Verder kun je vanaf 1 januari alleen nog voor motorrijtuigen van 40 jaar en ouder vrijstelling aanvragen.