Veel SUVs halen nieuwe Amerikaanse crashtest niet

Chevrolet Equinox crash testIn een recente test van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety haalden alleen de vrijwel identieke Chevrolet Equinox en GMC Terrain de score “goed”. Beide auto’s worden gemaakt door General Motors en zijn niet in Nederland verkrijgbaar. Hekkensluiters waren de Mazda CX-9 en de Honda Pilot, die hier ook niet te koop zijn. De hier wel populaire Kia Sorento scoorde vrij slecht.

De Amerikaanse test omvat het met de helft van de auto raken van een vast object bij een snelheid van 35 mijl per uur. Het is dus geen normale frontale crash, er wordt bijvoorbeeld gesimuleerd dat de auto een boom raakt. De test bestaat nog maar sinds 2012. Klaarblijkelijk heeft GM zitten opletten, want hun auto’s zijn recent onderhanden genomen. Mogelijk had men voorkennis van deze tekst. Sommige slecht geteste SUV’s zijn al jaren op de markt en scoren in andere tests, zoals de Europese NCAP, goed tot zeer goed.

Wat ons betreft is er dus weinig aan de hand, maar in de Verenigde Staten wordt er aardig wat ophef over gemaakt. De grote consumentenorganisatie Consumer Reports kan de slecht scorende SUV’s niet meer aanraden. En daar luisteren toch veel mensen naar.