Test je auto accu!

Een auto accu gaat niet eeuwig mee. Vooral wanneer het kouder wordt hebben auto accu’s het zwaarder te verduren. U kunt niet voorkomen dat uw auto accu een keer versleten is, maar u kunt wél voorkomen dat u daardoor wordt verrast. Dat doet u door de laadspanning en eventueel de conditie van de accu te testen

 

De laadspanning van uw auto accu controleren

Het eerste wat u kunt controleren aan uw auto accu, is de laadspanning. Om de laadspanning van de accu op te meten, moet u de motor starten. Dit kunt u doen met een jumpstarter of door over te starten via startkabels. Zodra de auto start kunt u met behulp van een multimeter de laadspanning controleren. Deze multimeter stelt u in op ongeveer 20 volt (gelijkspanning). De zwarte minkabel van de multimeter zet u op de minpool van de auto accu, de pluskabel (rood) sluit u aan op de pluspool van de accu.

Met een draaiende motor moet de laadspanning van de accu tussen de 14 en 14,5 volt zijn. Bij een te lage spanning wordt uw accu niet of niet voldoende, bijgeladen. De accu zelf is dan niet defect, maar waarschijnlijk de dynamo. Bij een te hoge spanning van de accu (ook door de dynamo veroorzaakt) kan de accu wél stuk gaan.

 

Let ook op lekstroom

Bij een goede spanning van de accu kan het leeg raken van de accu ook door lekstroom worden veroorzaakt. Bekende veroorzakers van lekstroom zijn de binnenverlichting, het lampje van de kofferruimte of een lampje in het dashboard.

In de winter kunt u er vaak vanuit gaan dat eventuele problemen door de accu zelf veroorzaakt worden. Er zijn dan mogelijk problemen met de conditie van uw auto accu.

 

Meet de conditie van uw auto accu

Om de conditie van de auto accu zelf op te meten, heeft u een accu tester nodig. Meestal is de accu in een auto goed toegankelijk. Soms moeten er enkele eenvoudige onderdelen worden verwijderd uit de auto, zoals de afdekplaat bij de ruitenwisser.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten accu’s. De ‘open’ accu’s komen steeds minder voor. Dit zijn veelal oudere accu’s met een dop. Door de dop te verwijderen kan het accuzuur bijgevuld worden. Het testen van een open accu wordt gedaan met een accu tester met een warmte element.

Tegenwoordig hebben auto’s veelal gesloten accu’s. Een gesloten accu kunt u controleren met een digitale accu tester.

 

Accu testers bij Accuweb

Bij accuweb vindt u geschikte testers voor de hedendaagse auto accu’s. Heeft u vragen over een geschikte accutester, neem dan gerust contact op met accuweb.