SUVrit: Bodie Ghost Town

Tijdens het 4th of July weekend hebben de meeste Amerikanen vrij. Ook uw redacteur. Een goede reden om weer een 4×4 rit te maken in schitterend Californië. Aan de oostkant van de Sierra Nevada is nog veel ruimte en veel mooie 4×4 wegen. Wij reden via dirt roads naar Bodie Ghost Town.

De weg begint ten noorden van het kleine plaatsje Bridgeport. De weg is niet geasfalteerd, maar best breed en voor elke SUV goed te berijden. Behalve één stukje.

De uitzichten onderweg zijn schitterend. Het trail gaat omhoog en omlaag door een woestijnplateau op ongeveer 1800 meter. Op de lage punten is opvallend veel water te zien. De woestijn is dus niet zo droog als je zou denken. Er komt veel smeltwater van de omliggende bergen af, dat zich via kleine stroompjes in weiden verzamelt. We zagen onderweg niet alleen koeien en stieren, maar ook een echte cowboy met een paard en een hond. Hij was het vee aan het opdrijven en natuurlijk ging dat over de weg. Probeer maar eens langs 40 grote stieren te manoeuvreren!

Na een tijdje kwamen via een zijweggetje nog wat Jeepers in beeld. Wij waren de voorste auto, en wilden dat ook blijven. Want het is aardig stoffig op die dirt roads. Gelukkig stopten zij op alle lastige punten om uitgebreid te overleggen. Zo was er een waterdoorwading van een paar meter lengte. Maar de diepte was slechts 30-40 centimeter, dus dat was geen probleem. Anders was het met twee sneeuwpakketten. Ja, sneeuw in de woestijn. In juli.

Eerdere rijders hadden al een pad om de sneeuw heen gemaakt. Dus dat pad volgden wij ook. Het lijkt heel stoer om door de sneeuw te rijden, maar je zit heel snel vast, of glijdt weg naar opzij. De  eerste omleiding was eenvoudig, maar de tweede was midden op een steile richel. Dat ging dus steil naar beneden en weer omhoog. Op dat soort momenten is 4WD laag en een korte, hoge auto een voordeel. Om van de omweg weer op de normale weg te komen moesten we namelijk over een hoge knik. Van de andere kant kwam een grote pickup truck met een quad op een aanhanger aan. Zeker weten dat die terug moest. Zo’n knik maak je gewoon niet met een lange auto, en zeker niet met een aanhanger.

Even later kwam Bodie in zicht. Het is een State Historic Park van de staat Californië en het hele jaar open. Het plaatsje is voor de normale toeristen via een geasfalteerde weg bereikbaar, maar zelfs hiervan zijn sommige stukken ruw en ongeasfalteerd. In de wintermaanden is het vrijwel onmogelijk er te komen. Hoewel het in juli rond de 30 graden Celsius is, kan het ’s winters -20 graden vriezen en ligt er een dik pak sneeuw. Het is dan ook moeilijk voor te stellen hoe de bewoners het er gered hebben. Tussen 1876 en ongeveer 1912 was het een ‘boom town’ dankzij de ontdekking van goud. Als echte Wild West stad ging het er ruig aan toe en zijn er heel wat mensen neergeschoten. Vandaag de dag worden gebouwen, voertuigen en gereedschappen zo bewaard zoals ze zijn achtergelaten. Het is een bijzondere ervaring om door de hoofdstraat te lopen en in de huizen te kijken, waar nog bedden en fornuizen staan. Tijdens het vakantieweekend was het er druk. Maar als je op een rustige dag komt is het een echte Ghost Town: iedereen is gewoon vertrokken.

Een gedachte over “SUVrit: Bodie Ghost Town”

Reacties zijn gesloten.