SUVrit: Arches NP – Tower Arch trail

SUVLifestyle.nl ging naar het Jeep mekka van de wereld: Moab, Utah. Daar reden we eerst een paar eenvoudige trails. Een heel leuk trail is Tower Arch. Bekijk de videoimpressie hieronder of ga naar de YouTube pagina. Niet te kritisch zijn hoor … het is onze eerste videoproductie, gemaakt met een compactcameraatje en iMovie.

Bijzonder aan dit zowel rotsachtige als zanderige 4×4 trail is dat het in een Nationaal Park ligt. U kunt het namelijk vinden in Arches National Park. De toegang tot dit park moet natuurlijk betaald worden, maar dat is slechts 10 dollar. Daarna kunt u een aantal dagen achter elkaar het park in zonder opnieuw te hoeven betalen. Gaat u veel naar National Parks, dan is een National Parks Pass een goede investering.

In de brochure en de Visitor Guide, een krantje dat u bij de ingang krijgt, is het 4×4 trail goed aangegeven. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een ongeplaveide weg die naar Tower Arch gaat. Voordat wij daar aankomen gaan we links, de four wheel drive road op. Na een kort zanderig stukje gaat een rotspad behoorlijk steil omhoog. Het lijkt op video’s en foto’s altijd minder stoer, maar een aantal SUV’s zal dit pad al niet zonder problemen doorkomen. Voor een 4×4 met lage gearing en een behoorlijke bodemvrijheid is het allemaal geen probleem.

De rangers van het park bevelen aan dat de route van noord naar zuid gereden wordt. Andersom is niet verboden, maar het is vervelender als je iemand tegenkomt. Bovendien loopt de weg van zuid naar noord omhoog, is zij behoorlijk zandering, en zijn er een aantal vrij steile rotsen. Het is gewoon makkelijker van noord naar zuid. Volgens een bordje bij de zuidingang van het trail is de route ‘impassable’ in de zomer.  Ik weet niet wat de zomer er precies mee te maken heeft, maar juist in de zomer kan het flink onweren. En het is niet verstandig dit trail in de regen te rijden. Droge rivierbeddingen worden dan ineens kolkende stromen.

Aan het einde van de route kunnen we linksaf, naar Balanced Rock en dus terug naar de normale weg door het park. Maar wij gaan rechtsaf Willow Flats road op. Deze dirt road komt op de snelweg buiten het park uit en is ook leuk om te rijden. Bovendien zijn er dinosaur tracks te vinden. Dat zijn de versteende voetstappen van dinosaurussen.