SUV-rijders rijden het vaakst tegen paaltje

Audi schadeUit onderzoek van leasemaatschappij Alphabet is gebleken dat SUV-rijders bovengemiddeld vaak tegen een stilstaand object rijden. De leasemaatschappij geeft in een verklaring aan dat 37% van alle schademeldingen van een SUV een aanrijding met bijvoorbeeld een paaltje of bloembak betreft. Bij de overige modellen ligt dit percentage rond de 19%. Ook ruitschade door steenslag is een probleem dat veelvuldig voorkomt bij SUV’s. Bij zowel de SUV’s als de riante middenklasse lag het percentage ruitschade rond de 10 procent.

Een voordelig bijeffect van het feit dat zo’n hoog percentage SUV’s tegen stilstaande objecten rijdt, is dat het percentage bij overige schades lager ligt. Zo valt op dat het percentage SUV’s dat betrokken is bij een aanrijding met een andere auto een stuk lager ligt dan bij andere automodellen. Dit kan als goed nieuws worden beschouwd, aangezien dit betekent dat een SUV gemiddeld minder schade oploopt. Immers, een aanrijding met een andere auto veroorzaakt vaak meer schade dan een aanrijding met een stilstaand object. Mocht je gebruik maken van een taxateur om de dagwaarde van een SUV te berekenen, zou je dus naar alle waarschijnlijkheid op een relatief hoger bedrag uitkomen dan bij een andere auto.

Audi- en Toyota-rijders veroorzaken meeste schade
Uit hetzelfde onderzoek van Alphabet bleek dat Audi- en Toyota-rijders de grootste brokkenpiloten waren. Voorbarig zorgen maken over de eventuele aanschaf van een Audi SQ5 TDI plus hoeft niet: de onderzoekers hebben geen causaal verband tussen Audi-rijders en schade kunnen ontdekken: “Wat het verband is tussen Audi- en Toyota-rijders en het rijden van schade kunnen wij niet achterhalen. De schade kan bijvoorbeeld ook komen doordat hier door buitenstaanders schade aan wordt toegebracht.”, aldus Simon Corsèl van Alphabet.

Wanneer gekeken wordt naar het geslacht van de bestuurder die schade veroorzaakte, valt op dat vrouwen structureel meer schade veroorzaken in de winter. Echter, in de zomer blijken mannen meer schade te veroorzaken. Wel vinden er over het algemeen meer ongevallen plaats in de winter.

Auto verkopen?