Stéphane Peterhansel wint autoklassement Dakar 2012

Bijna niemand weet meer van de Dakar dan Stéphane Peterhansel. Hij vierde zojuist zijn tiende overwinning in de zware rally, die deze keer eindigde in Lima, Peru. Hij won voor het eerst in een Mini. Teamgenoot Nani Roma werd tweede.

Het lag al in de verwachtingen dat de nieuwe Mini de winnaar zou worden in het autoklassement. Alle MINI ALL4 Racing rijders  finishten in de top tien. Ze hadden eigenlijk alleen gevaar te duchten van de Hummers. Robby Gordon reed geweldig met de Amerikaanse truck, maar kreeg problemen met de reglementen en was uiteindelijk niet snel genoeg. Teamgenoot Nasser Al-Attiyah viel eerder al uit.

Een opvallende positie is weggelegd voor Giniel de Villiers, die redelijk onopvallend reed maar toch sterk derde werd in de 2012 Dakar met een Toyota.

In de tweewielaangedreven categorie ging de winst naar Ronan Chabot in een SMG buggy en in het quadklassement naar Alejandro Patronelli.

Bij de Nederlanders werd de beste prestatie geleverd door Bernhard ten Brinke in een Mitsubishi. Van Loon werd in hetzelfde merk 17e, Erik Wevers 34e en Van Eikeren in een Toyota 41e.  Tim Coronel reed de Maxxis McRae Buggy uiteindelijk op een 70ste plaats over de eindstreep.

Geniet hieronder van een samenvatting.