Renault Kadjar

Renault KadjarRenault introduceert haar nieuwe SUV / crossover, die de naam Kadjar meekrijgt. Want de concurrent heet Qashqai en dan moet je ook iets raars verzinnen. De Kadjar maakt zijn debuut op het Autosalon van Genève (5-15 maart 2015) en verschijnt in juni op de Nederlandse markt.

Renault en 4×4, dat roept geen prettige herinneringen op. Zo was er een Kangoo 4×4 en een niet succesvolle Koleos, wat eigenlijk een Samsung was. Maar met de Captur sloeg Renault wel de juiste weg in. Dat is een hogere versie van de goedkope Clio. Het ding ziet er leuk uit, zit wat hoger en kost rond de twintigduizend euro. En daar hebben de Nederlanders wel zin in.

Renault Kadjar interieurVoor wie een maatje groter wil komt er dus de Kadjar. Deze staat op een modulair platform dat eigendom is van de Alliantie Renault-Nissan. De afmetingen zijn 4,45 m lang en 1,84 m breed, terwijl de hoogte op 1,60 m uitkomt. Dat is ongeveer even groot als de Nissan Qashqai. Wel wekt de Kadjar de indruk stoerder te willen zijn. Hij heeft een aardige bodemvrijheid en een aanloophoek van 18 graden en een afloophoek van 25 graden. Er is keuze uit twee- en vierwielaandrijving. Die 4×4 uitvoering kent drie standen: Auto, LOCK en 2WD, maar zal helaas in Nederland een uitzondering zijn. Het interieurbeeld dat we te zien kregen toont een praktisch, niet te luxueus interieur met een 7″ TFT kleurenscherm.

Over de motoren laat Renault nog niets los, maar insiders menen dat het de motoren uit de Qashqai worden. Dus een 1.2 en een 1.6 liter turbo benzinemotor en een 1.5 en 1.6 liter diesel.