Range Rover Sport

Range Rover Sport 2013Er waren al foto’s uitgelekt op internet, maar hier is-ie dan: de nieuwe Range Rover Sport!

Hij wordt op dit moment tentoongesteld op de autoshow van New York en een blad meldde al: “Jaguar and Mercedes tried the hardest, but the New York motor show was about just one car, the Range Rover Sport.”

2014 Range Rover Sport
Amerikanen lopen qua modeljaar graag vooruit, en daarom heeft de nieuwe Range Rover Sport daar modeljaar 2014. Hoe dan ook zijn ze aardig bezig bij Land Rover, want dit is de derde nieuwe Range Rover in twee jaar. Hoewel ouderwetse types natuurlijk zullen beweren dat een Evoque geen echte Range Rover is. Waarom staat hij in New York? Omdat daar meer auto’s van dit model worden verkocht dan in welk ander stedelijk gebied ter wereld.

In de V.S. gaat de auto vanaf $63.495 kosten. Het gaat dan om de eenvoudigste uitvoering met een 3 liter supercharged V6 benzinemotor van 340 pk. Want diesels, daar doen Amerikanen liever niet aan. Wil je meer koppel, dan bestel je gewoon de Range Rover Sport Supercharged met een 5 liter supercharged V8. Die levert 510 pk en kost op een haar na tachtigduizend dollar. Ben je een Paris Hilton lookalike, dan is de Autobiography iets voor jou.

Nieuw
Tot de nieuwigheden behoren een onderstel dat intensief gebruik maakt van hogesterkte aluminium. Net als de nieuwe Range Rover is ook de Sport een stuk lichter dan zijn voorganger. Het is daardoor ook de lichtst sturende en snelste Land Rover aller tijden. Aldus het persbericht. Nieuw is ook een vijf+twee optie. Hierbij zijn achter de normale vijf zitplaatsen twee noodzitjes aangebracht. De V6 en V8 Supercharged motoren maken gebruik van een achttraps automatische transmissie van ZF. De tussenbak kan worden gekozen: een single speed Torsen of een tweeversnellingsbak met lage gearing. Ja, het schijnt echt zo te zijn dat Land Rover zo goed naar de stedelijke gebruiker heeft geluisterd dat de lage gearing optioneel is. Die heb je immers nooit nodig in de Urban Jungle. Ook het uit de Range Rover bekende Terrain Response 2 systeem schijnt optioneel te zijn. Vierwielaandrijving blijft uiteraard standaard.

Nederland
In ons land zal de Range Rover Sport leverbaar zijn met twee versies van de 3 liter dieselmotor met respectievelijk 258 en 292 pk. Liefhebbers kunnen de 5 liter Supercharged V8 bestellen. Ook komt er een dieselhybride versie en wellicht zelfs een tweeliter motor voor de echte krenten.

James Bond
Daniel Craig heeft in zijn rol als geheim agent 007 normaal meer iets met Aston Martin, maar werd bereid gevonden de Range Rover Sport door New York te sturen.