Range Rover Evoque modeljaar 2016

Range Rover Evoque 2016Ja, het is nog maar net 2015, maar het modeljaar 2016 komt er voor de autofabrikanten alweer aan. Jaguar Land Rover liet verrassend een vernieuwde Evoque zien. De premium SUV is vooral aan de voorzijde duidelijk anders. Er zijn anders gestylede full-LED adaptieve koplampen te zien, andere luchtkanalen en – van de zijkant  gezien – nieuwe velgontwerpen.

Ook de stoelen vooraan en de bank achteraan zijn onderhanden genomen. Drie nieuwe kleurstellingen, nog betere soft-touch oppervlakken en een nieuw infotainment systeem ronden het beeld af.

Buitenzijde
Aan de voorkant van de SUV valt een nieuwe bumper op. Deze leidt tot een meer masculien uiterlijk en bevat aanzienlijk vergrote luchtinlaten. Smalle LED mistlampen bevinden zich net boven de luchtinlaten. Ook de positie van het sleepoog en een luchtinlaat boven de nummerplaat zijn herzien. Er zijn twee nieuwe ontwerpen voor de grille, beschikbaar in Atlas Silver, Narvik Black en Corris Grey. De standaard grille gebruikt twee horizontale staven en een fijnmazig patroon. De HSE Dynamic uitvoering gebruikt een hexagonaal design in Narvik Black, terwijl de Autobiography modellen deze grille in Atlas Silver krijgen.

Nieuw voor de vijfdeursuitvoering zijn de bonnet vents op de motorkap. Deze zijn te vinden op de HSE Dynamic en Autobiography uitvoeringen en gespoten in Narvik Black (HSE Dynamic) of Atlas Silver metallic (Autobiography).

De spoiler boven de achterklep is hertekend en er is een nieuw LED remlicht. Nieuwe vinnen op het dak dienen als antenne voor voertuigen met de Wi-Fi hotspot functie.

Er zijn 13 lakkleuren, waaronder Baltoro Ice Metallic en Waitomo Grey Premium Metallic.

Drie nieuwe lichtmetalen velgen breiden de reeds beschikbare lijn uit.

Binnenzijde
Land Rover’s ontwerpteam heeft zich natuurlijk ook uitgeleefd op de binnenzijde. Trots in het midden pronkt een nieuw infotainment systeem dat bediend wordt door een acht inch 800×480 pixel touchscreen en een nieuwe gebruikersinterface met de naam Called InControl™ Touch. Deze interface is al beschikbaar op de basismodellen Pure en SE.

Met name de voorstoelen zijn duidelijk onderhanden genomen voor nog meer comfort en ondersteuning. Er is keuze uit twee ontwerpen met verschillende materialen. Verstelling is mogelijk van zes manuele standen tot 14-voudige elektrische bediening met geheugen en – nu – viervoudige lendensteun. De voorgaande lendensteun kon alleen opblazen en leeglopen, waardoor hij niet altijd op de juiste plaats in de rug zat.

Er zijn 13 moderne kleurontwerpen, waaronder het nieuwe Lunar Ice en Vintage Tan. Dark Cherry is alleen beschikbaar op Autobiography modellen.

De snelheidsmeter en toerenteller zijn nieuw ontworpen. Er tussenin zit een nieuw TFT scherm met een hogere resolutie en tweemaal de processorsnelheid van de voorganger. De resolutie is 640×480, wat niet hoog lijkt, maar dat voor zo’n klein scherm wel is.

Uitvoeringen
We noemden er al enkele, maar er zijn dus uitrustingniveaus: Pure, SE, HSE, HSE Dynamic en Autobiography.

Motoren
Bij de motoren is keuze uit twee lichte en zuinige viercilinder Ingenium dieselblokken, beide met turbo. Deze zijn bij Jaguar Land Rover zelf ontwikkeld en grotendeels uit aluminium opgetrokken. De Evoque haalt nu tot 4.2 l/100 km met een CO2 uitstoot vanaf 109g/km. Er is nog steeds keuze uit een zestraps handbak of een negentraps automaat.

De instapmotor is een 150 pk diesel, de andere motor levert 180 pk en 430 Nm. De tweeliter benzinemotor gekoppeld aan de negentraps automaat blijft en produceert 240 pk en 340 Nm.

Naast een tweewielaangedreven versie zijn er twee vierwielaangedreven systemen. Naast een standaard 4×4 systeem kunnen vrijwel alle modellen beschikken over Active Driveline. Dit systeem schakelt op intelligente wijze tussen twee- en vierwielaandrijving en is voor 2016 verder verbeterd.