Nissan Terra Concept

Nissan gaat op de autoshow van Parijs een nieuwe elektrische SUV laten zien: de Terra. Het model is gebaseerd op de Juke en gebruikt technologie van de Leaf. Het ding vinden we spuuglelijk maar een groene SUV staat ons wel aan.

Het futuristische ontwerp herbergt de voorwielaandrijving van de al verkrijgbare, elektrische Nissan Leaf. Daaraan worden elektromotoren in de achterwielen toegevoegd. De SUV is dus daadwerkelijk vierwielaangedreven. Elk wiel kan bovendien meer vermogen krijgen om voor optimale grip te zorgen en om de auto vlotter door bochten te laten sturen.

De  aandrijving gebeurt niet zomaar via een conventionele elektromotor en batterijen (hoewel die technologie nog best nieuw is). Nee, Nissan kijkt verder vooruit en heeft een brandstofcel toegevoegd. U kent dit systeem wellicht nog van Honda, Toyota en BMW studiemodellen. Bij een brandstofcel wordt waterstof ingevoerd en zuurstof uit de lucht gehaald. De  ‘motor’ scheidt de protonen van waterstofatomen en zorgt ervoor dat zij door een circuit gaan, waarbij elektrische energie wordt gegenereerd. In tegenstelling tot een batterij kan steeds opnieuw waterstof en zuurstof worden toegevoegd. En die  elementen zijn niet bepaald zeldzaam. Ook zijn geen zware metalen nodig, zoals nikkel. Het nadeel is dat de automobilist waterstof moet tanken, en die stations zijn er nog niet.

Het interieur is uiterst modern en gebruikt hout en een soort iPad die dienst doet als instrumentenpaneel.

Nissan zegt de auto te richten op jonge Noord-Europese klanten. Dat vinden wij dan weer raar. Ten eerste hebben we hier geen waterstofstations, ten tweede is er weinig behoefte aan een 4×4 of SUV (of je moet in Scandinavië wonen, misschien) en ten derde hebben die jongen mensen waarschijnlijk het geld niet voor zo’n technologisch hoogstandje.