Nieuwe Nissan SUV op IAA

Nissan USANissan zal op de IAA autotentoonstelling in Frankfurt een nieuwe SUV voorstellen. Waarschijnlijk gaat deze één of twee bestaande modellen vervangen. De succesvolle Qashqai begint oud te worden, de X-Trail en in Amerika de X-Terra) is dat al. Het kan best zijn dat beide vervangen door de nieuwkomer. De hoekige Pathfinder is immers ook al vervangen door een afgeronder model. In Amerika dan.

Concurrenten als de Ford Escape, Honda CR-V en Toyota RAV4 zijn allemaal recent vernieuwd. Nissan moet dus iets doen.

Het Japanse merk heeft een afbeelding van een moderne koplamp laten zien, maar daar hebben we niet zoveel aan. Het blijft dus nog even bij speculeren. Daar gaat-ie dan: Nissan heeft maar liefst 5 SUVs in Europa: De Qashqai, de Qashqai+2, de Murano, de X-Trail en de (oude) Pathfinder. In Amerika zijn het Rogue, de Murano, de Murano CrossCabriolet, de X-Terra en de nieuwe Pathfinder. Sorry, de Juke vinden wij geen SUV. Hiernaast zijn er een aantal afgebeeld en we zien de gelijkenis. Die houdt op bij de X-Trail en de X-Terra, die bijzonder hoekig zijn. Het zijn waarschijnlijk wel de meest capabele terreinwagens. Maar daar is steeds minder vraag naar.

Een nieuwe Rogue, hier Qashqai, kan gebouwd worden op een gezamenlijk onderstel van Renault en Nissan. Daarbij zijn motorblok, voortrein, achtertrein en interieur gescheiden ontwikkeld om zo veel verschillende modellen mogelijk te maken. Naar de motoren kunnen we raden: een vrij krachtige viercilinder voor Amerika en diverse benzine- en dieselmodellen voor Europa. Er wordt zelfs gefluisterd dat er een 1,2 liter supercharged benzinemotortje komt. Zuinig en toch snel. een CVT automaat is zeer waarschijnlijk. Die doet het in de andere Nissan SUV’s immers uitstekend.