Nieuwe Land Cruiser onthuld

Toyota presenteert op de IAA de volledig vernieuwde Land Cruiser die krachtiger en schoner is dan ooit. Sinds in 1951 de eerste Land Cruiser op de markt verscheen, heeft dit type zijn weg gevonden naar meer dan vijf miljoen veeleisende gebruikers over de hele wereld. Omdat Toyota verder gaat met de ontwikkeling van duurzame vormen van mobiliteit, zijn de CO2-emissies van zowel de benzine- als de dieselmotor met 12% gereduceerd. Daarnaast is de dieselmotor ondanks zijn indrukwekkende koppel van 410 Nm de zuinigste in zijn klasse, met een gecombineerd brandstofverbruik van 8,1 l/100 km. 

Tijdens de IAA 2009 presenteert Toyota de compleet nieuwe Land Cruiser, het resultaat van een technologische evolutie van bijna zestig jaar. De nieuwe Land Cruiser versterkt een toch al rotsvaste reputatie ten aanzien van kwaliteit, comfort en betrouwbaarheid, en is door de toevoeging van een aantal unieke hulpsystemen nóg vaardiger in zwaar terrein. 

Terrein
Zelfs onervaren terreinrijders komen dankzij functies als Multi-terrain Select en Crawl Control zelfs onder de moeilijkste omstandigheden op hun plaats van bestemming. Crawl Control biedt de bestuurder bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonder het gas- of rempedaal aan te raken met een vooraf ingestelde, lage snelheid door modderig terrein of rul zand te rijden. Daarbij helpt ook een gebruiksvriendelijk systeem als de Multi-terrain Monitor, dat met vier camera’s en een Steering Angle Display het ideale traject in beeld brengt. 

Rijcomfort niet alleen op onverhard, maar ook op asfalt
Ook op de openbare weg onderscheidt de nieuwe Land Cruiser zich nog meer dan voorheen door zijn ultieme rijcomfort. Daarvoor zorgt een sterk verbeterd en nog stijver chassis met Adaptive Variable Suspension (AVS) en een elektronisch gestuurd Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS), dat zowel op verhard als op onverhard terrein bijdraagt aan een uiterst stabiele wegligging. 

De nieuwe Toyota Land Cruiser is leverbaar met naar keuze een 4,0 liter Dual VVT-i V6 benzinemotor met een vermogen van 202 kW/275 pk en een koppel van 381 Nm, of een 127 kW/173 pk sterke 3,0 liter turbodiesel. Enkele technische aanpassingen zorgen ervoor dat de CO2-emissie van beide motoren 12% lager ligt dan voorheen, terwijl de dieselmotor ondanks zijn indrukwekkende koppel van 400 Nm de zuinigste in zijn klasse is, met een gecombineerd brandstofverbruik van 8,1 l/100 km. 

Aanzienlijk ruimer interieur verwent chauffeur en passagiers
Ten opzichte van zijn voorganger beschikt de nieuwe Land Cruiser over een aanzienlijk ruimer interieur, waarin de nadruk nog meer dan voorheen ligt op luxueus comfort. De zevenzitsuitvoering is voortaan voorzien van een 135 mm in lengterichting verschuifbare achterbank. Dankzij de in de verhouding 40:20:40 neerklapbare rugleuning kan de ruimte in het interieur bovendien flexibeler worden benut. 

De optionele derde zitrij bestaat uit twee volwaardige zitplaatsen met geïntegreerde hoofdsteunen. Beide zitplaatsen kunnen onafhankelijk van elkaar volledig worden verzonken in de laadvloer. De beenruimte voor de passagiers op de achterste zitrij is ten opzichte van hetgeen de huidige Land Cruiser biedt, meer dan verdubbeld, mede doordat de voetenruimte met 38 mm is verlaagd. 

Talloze praktische opbergvakken dragen bij aan het comfort voor de passagiers. Zelfs aan een USB-poort voor het opladen en aansluiten van bijvoorbeeld een iPod is gedacht, terwijl voor de grote middenconsole een compacte koelbox leverbaar is. 

Premium uitstraling en hightech systemen
Het interieur van de nieuwe Toyota Land Cruiser ontleent zijn premium uitstraling gedeeltelijk ook aan de aanwezigheid van hightech en gebruiksvriendelijke systemen die het leven aan boord verder veraangenamen. Zo maakt de samenwerking tussen het Smart Entry & Push Start System en de interieurverlichting het in- en uitstappen in het donker gemakkelijker. Voor optimaal comfort zorgt ook de automatische triple-zone airconditioning, met een separate bedieningsunit voor de achterpassagiers. Het stuurwiel is uitgerust met een multifunctionele schakelaar waarmee de bestuurder een groot aantal functies kan bedienen. 

De camera’s die worden gebruikt door de Multi-terrain Monitor zijn gekoppeld aan het uitgebreide parkeerhulpsysteem, zodat parkeren zelfs in de kleinste ruimtes eenvoudig wordt. Ook aan het luisterplezier van de passagiers is gedacht. Daarvoor zorgt het state-of-the-art JBL Synthesis Premium Surround Sound-systeem, dat met zijn 17 luidsprekers en 7.1 Surround Sound garant staat voor een uitstekende geluidskwaliteit. 

Het systeem maakt bovendien gebruik van de Hard Disk Drive (HDD) van het navigatiesysteem, zodat ook een uitgebreide muziekbibliotheek van 2.000 nummers tot de mogelijkheden behoort. Met dit soort innovatieve voorzieningen laat Toyota op overtuigende wijze zien dat ook een legende als de Land Cruiser volledig met zijn tijd meegaat. 

Verkoop
De verkoop van de nieuwe Toyota Land Cruiser start medio oktober 2009. Tegen die tijd zijn ook de prijzen bekend. De levering van de Land Cruiser vindt plaats vanaf 1 januari aanstaande.