MINI wint Dakar 2014

MINI wint Dakar 2014 met Roma13 podia , meer dan 13.000 kilometer, één van de meest slopende Dakars ooit. De winnaars bij het autoklassement zijn wederom de MINI ALL4 Racing. Voor de derde keer op rij behaalde het Monster Energy X – raid Team de overwinning in de Dakar Rally.

Door teamorders bleek de laatste stage niet interessant meer. Maar Catalaan Nani Roma en zijn Franse copiloot Michel Perin hebben uitstekend gereden en wellicht verdiend gewonnen. De tweede plaats was voor Peterhansel / Cottret, die dus vanwege de teamorders in moesten houden. De derde Team X – raid rijder, Nasser Al – Attiyah en zijn Spaanse copiloot Lucas Cruz, maakten het podium vol.

De uitgebreide voorbereidingen in de aanloop naar de Dakar waren de sleutel tot de successen voor het team. In tal van rally’s en in de loop van duizenden testkilometers werden alle onderdelen en componenten getest op hun degelijkheid en betrouwbaarheid . Elke avond werd een gedetailleerde checklist voltooid op elke auto. Onderdelen werden uitgewisseld in gedefinieerde intervallen. Een inspanning die zich uitbetaalde in de zwaarste off-road rally van de wereld. In de 11de etappe van Antofagasta naar El Salvador bijvoorbeeld reden alle 11 MINI ALL4 Racing auto’s samen een totale afstand van ruim 6.600 kilometer – zonder het geringste probleem.

Voor winnaar Nani Roma is het jaar 2014 een zeer speciale verjaardag: 10 jaar geleden won hij Dakar bij de motoren. Met zijn overwinning in de 2014 Dakar volgde hij de voetsporen van Auriol en Peterhansel als enige bestuurders die het legendarische evenement zowel op twee als op vier wielen gewonnen hebben.