Land Rover Discovery V8 terug!

Land Rover Discovery 4Met een exclusieve en complete limited edition, de Discovery 4 5.0 V8 Ultimate, keert de V8 benzinemotor terug in het programma van de Discovery 4. De V8-motor biedt een ongekend raffinement en een enorme souplesse, zodat rijcomfort en prestaties nog verder toenemen. Nederland is het eerste land in Europa waar het model terugkeert; een direct gevolg van de aanhoudende vraag van Nederlandse kopers naar de V8-uitvoering.

Land Rover Nederland viert de terugkeer van deze 276 kW/375 pk sterke uitvoering met een rijk uitgeruste limited edition. Deze Discovery 4 5.0 V8 Ultimate biedt het summum van rijplezier, prestaties en comfort. Met een acceleratie van 0-100 km/h in slechts 7,9 seconden laat hij menige concurrent achter zich. De maximum trekkracht van 510 Nm zorgt voor een enorme souplesse en de V8-configuratie van de motor staat garant voor maximaal raffinement, iets waar ook de standaard luchtvering van de Discovery 4 een belangrijke bijdrage aan levert.

De Ultimate is gebaseerd op de HSE-uitvoering en heeft ten opzichte van dat model een nog aanzienlijk rijkere uitrusting, gericht op het verder vergroten van comfort, veiligheid en gebruiksgemak. Zo onderscheidt de Ultimate zich bijvoorbeeld door een uitgebreide lederen bekleding in geplooid premium leder en door zeven volwaardige zitplaatsen die zijn functionaliteit verder vergroten. Keyless Entry, automatische grootlichtassistent en achteruitrijcamera vergroten gebruiksgemak en veiligheid. Het Cold Climate Pack met elektrisch verwarmbare voorruit en ruitensproeiers, plus stoelverwarming vóór en achter vergroot samen met een verwarmbaar stuurwiel het rijcomfort in de winter.

De Discovery 4 5.0 V8 Ultimate wordt aangedreven door Land Rover’s nieuwe 5,0-liter V8 benzinemotor. Deze lichtgewicht aluminium krachtbron is bijzonder efficiënt en voldoet ruimschoots aan de EU5-emissienorm. Deze combineert een ongekend krachtig vermogen van 276 kW/375 pk en een maximum trekkracht van 510 Nm.

Zijn grote efficiency is mede te danken aan het gebruik van centraal geplaatste, multigats, ‘spray-guided’ injectoren die de benzine met een druk van 150 bar direct in de cilinders spuiten. Een optimale vermenging van het brandstof/lucht-mengsel zorgt daarbij voor een nauwkeurig en efficiënt verbrandingsproces. Bovendien maakt het koelende effect van de directe benzine-inspuiting een hogere compressieverhouding van 11,5:1 mogelijk, wat de motorefficiency nog verder verbeterd.

Tijdens de opwarmfase kiest het motormanagement voor een injectiestrategie met meerdere inspuitingen voor een 50 % grotere warmteontwikkeling, zodat de katalysatoren veel sneller op bedrijfstemperatuur komen en emissies aanzienlijk worden gereduceerd. Een ander aspect dat verbruik reduceert en efficiency vergroot is een stationair toerental van slechts 700 tpm. De V8 benzinemotor is uitgevoerd met Smart Regenerative Charging, waarbij de dynamo de accu alleen oplaadt onder economische omstandigheden, zoals bij uitrollen of afremmen.

De benzinemotor is eveneens geoptimaliseerd voor veel trekkracht bij lage toeren, zodat de overbruggingskoppeling van de ZF HP 28 zestraps automatische transmissie bij lagere snelheden kan worden ingeschakeld. Dit reduceert slip in de koppelomvormer en daarmee verbruik en CO2-emissies. De grote trekkracht bij lage toeren maakt ook langere overbrengingsverhoudingen mogelijk voor nog economischer rijden.

De Discovery 4 5.0 V8 Ultimate is beschikbaar in een exclusieve editie van twintig stuks en heeft een vanafprijs van € 110.000 (incl. BTW/BPM).