Land Cruiser krijgt software update

Toyota gaat 17 Land Cruisers van de jongste generatie een software update geven. Het gaat alleen om Toyota Land Cruisers die in 2010 in Nederland op kenteken zijn gezet en zijn uitgerust met Kinetic Dynamic Suspension System (KDSS). Eigenaren van zo’n Land Cruiser met KDSS worden op korte termijn uitgenodigd om bij hun dealer de software van het Vehicle Stability Control (VSC) te laten updaten.

KDSS is een specifiek voor de Land Cruiser ontwikkeld systeem dat het onderstel van de auto automatisch aan de ondergrond aanpast. Het geeft de Land Cruiser een scherper en dynamischer rijgedrag. KDSS zorgt er voor dat VSC onder zéér extreme situaties iets later kan ingrijpen. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat de auto onder zéér bijzonder omstandigheden heel even in een – overigens controleerbare – slip terecht komt voordat het systeem ingrijpt. 

Dat werd vorige week duidelijk toen in bij een test de bestuurder van de auto bij een snelheid van 90 kilometer per uur het stuur bruusk 90 graden draaide en onmiddellijk ook het gas losliet. Hoewel het de vraag is hoe vaak deze situaties in de werkelijkheid zullen plaatsvinden heeft Toyota toch besloten de VSC-software van de Land Cruiser met KDSS aan te gaan passen. Er zijn wereldwijd geen meldingen bekend van (bijna) ongelukken met Land Cruisers. 

Alle versies zonder KDSS vallen buiten de terugroepactie, net als alle uitvoeringen van de Land Cruiser V8. De software update is naar verwachting uiterlijk begin mei voorhanden. De 17 eigenaren van de bij deze terugroepactie betrokken Land Cruisers (VX 5-deurs, SX en Executive) worden door de importeur persoonlijk met een brief benaderd.