Laatste Toyota FJ Cruiser

Toyota FJ ultimate editionToyota heeft op de SEMA autoshow in Las Vegas aangekondigd dat het merk gaat stoppen met de FJ Cruiser. Om dat te ‘vieren’ wordt een laatste modeljaar gemaakt onder de naam 2014 Trail Teams Ultimate Edition. De speciale uitvoering moet de stoerste en meest capabele Cruiser ooit worden. Er worden er maar 2500 van gemaakt.

Hoewel de FJ Cruiser nooit officieel in Nederland is ingevoerd, rijden er genoeg modellen uit Amerika rond. Ondanks de retro styling zijn het uitstekende terreinwagens.

De Ultimate Edition is voorzien van een door de TRD afdeling (Toyota Racing Development) ontwikkelde off-road ophanging. Deze is onder meer voorzien van TRD Bilstein race dempers met een hogere demping, meer uitslag en meer stabiliteit op hoge snelheden. De voorste veren zijn steviger, waardoor de auto iets hoger komt te staan en daardoor ook een iets betere inloophoek krijgt. Verder is er een nieuw ontwikkelde TRD beschermplaat voor de voorkant van de auto. Deze is gemaakt van een kwart inch dikke aluminium plaat en alleen beschikbaar op de Ultimate Edition. Zestien inch velgen met bead locks en BF Goodrich A/T KO banden maken het onderstel af.

De bumpers en spiegels zijn geheel zwart, terwijl de grille wit is uitgevoerd. De auto is Heritage Blue gespoten. Op het dashboard prijkt een roestvrij stalen FJ Cruiser Ultimate Edition plaquette.

Techniek
Toyota FJ ultimate edition
De Ultimate Edition FJ Cruiser is er alleen in vierwielaandrijving en wordt geleverd inclusief Active Traction Control (A-TRAC), Crawl Control, Vehicle Skid Control (VSC) met een uitschakeling en een elektronisch achterste differentieel.

Het laatste modeljaar is in Amerika vanaf februari 2014 te koop. Als alle exemplaren verkocht zijn valt het doek voor de opvallende en eigenzinnige FJ Cruiser. Tot onze spijt, want de rest van het Toyota assortiment is behoorlijk saai te noemen.

Ondanks de specifieke markt waarvoor de FJ gebouwd is zijn er sinds 2006 meer dan 200.000 van verkocht. De laatste jaren ging de verkoop steeds moeizamer en liepen er niet meer dan 10-15.000 van de band. Ter vergelijking: de Jeep Wrangler wordt meer dan 150.000 maal per jaar verkocht.