Kia Cross GT Concept

Kia concept Cross GTOp de autoshow van Detroit, traditioneel belangrijk voor Amerika, liet Kia haar Cross GT concept zien. De auto is ontworpen door het Kia Design Center America in Irvine, Californië. We verwachten niet dat deze auto in deze vorm het daglicht gaat zien, maar de vormentaal van Kia is zeker interessant.

De Cross GT is een Kia Sorento-achtige SUV, maar dan lager, breder en met een grotere wielbasis. Dat moet zorgen voor meer sportiviteit. De achterdeuren zijn van het type ‘suicide’ en slaan dus naar voren open. Dat zou in bepaalde landen wel eens niet mogen, maar goed, het is dan ook een concept car.

Aan de buitenkant valt vooral het dak op. Dit is voorzien van honingraatvormige elemente die voor zover wij weten het daglicht moeten doorlaten. Maar het kan ook zomaar zijn dat er zonnepanelen in zitten.

Kia concept Cross GTKia heeft in de concept car een 3,8 liter V6 motor gelegd, gecombineerd met een elektrische motor. De combinatie zou 400 pk produceren. Dat is aardig wat meer dan de gebruikelijke motoren van het Koreaanse merk. Als versnellingsbak wordt gedacht aan een achttraps automaat, die het vermogen doorgeeft aan alle vier wielen.

Van binnen heeft de Cross GT vier stoelen die aan de middentunnel vastzitten. De indeling geeft aan dat Kia met deze auto gaat voor individualiteit boven het vervoer van het hele gezin plus aanhang. Men mikt dus meer op de SUV coupé-achtige markt zoals de X6 en niet op de zevenzitters zoals de Dodge Durango of Land Rover LR4 (hier Discovery 4). Hergebruikt hout wordt gebruikt voor het verfraaien van het dashboard, terwijl de verwarming, radio en navigatie geheel met een aanraakscherm bediend worden.

Al met al is de Cross GT een ontwerprichting die we zeker interessant vinden. Of dit in aantallen verkoopt is zeer de vraag. De markt is toch meer gericht op grotere SUV’s met vijf of zeven zitplaatsen (Amerika) of op mini-SUV’s (Europa).