Jeep Wrangler met Pentastar motor leverbaar

SUVLifestyle.nl berichtte als eerste over de Jeep Wrangler met nieuwe V6 motor. Vanaf november 2011 is deze motor in de Benelux verkrijgbaar. In de Verenigde Staten rijden de eerste Jeeps modeljaar 2012 al rond. De eerste berichten zijn zeer positief. De Wrangler was met de oude motor, die uit een Dodge MPV afkomstig was, niet al te vlot.

De Pentastar motor is de vervanger van zo ongeveer alle andere V6 motoren van het Chrysler / Dodge / Jeep concern. Hij is onder meer te vinden in de Chrysler 200C en 300C en SUV’s als de Dodge Durango en de Jeep Grand Cherokee. Het blok wordt in Amerika gebouwd (Michigan), hoewel er ook blokken uit Mexico schijnen te komen.

De nieuw ontwikkelde, aluminium zescilinder weegt 40kg minder dan de voorgaande Jeep Wrangler motor, een ijzeren 3,8 liter V6 met ongeveer 200 pk. De krachtbron voldoet aan de Euro 5 norm en heeft 42% meer vermogen (284 pk), 9% meer koppel (342 Nm) en een 5% lager verbruik dan de oude motor. Een andere belangrijke verbetering is dat er naast een zestraps handbak nu een vijftraps automaat leverbaar is. De uitgaande motor was gekoppeld aan een viertraps automatische transmissie.

Aan de Jeep Wrangler type JK is traditiegetrouw weinig gewijzigd. Uiterlijk is niet te zien dat het om een nieuw model gaat. Voor modeljaar 2011 werd het interieur al onderhanden genomen. Ook is de kap van de Sahara modellen in de carrosseriekleur leverbaar. Volgens testverslagen uit Amerika is de Wrangler vooral op de weg beter geworden. Op de Rubicon Trail, waar Chrysler een aantal journalisten mee naartoe nam, vallen de verbeteringen aan de nieuwe motor veel minder op. Daar gaat het vooral om de lage gearing, goede veeruitslag en banden en niet om vermogen.

In de video hieronder is een presentatie te zien van Chrysler over de nieuwe motor.