Jeep Wrangler Freedom Edition voor USA

Jeep krijgt zo langzaam aan de naam even veel ‘speciale versies’ van de Wrangler te maken als Porsche van de 911. Neem nu deze. Alleen verkrijgbaar in Amerika onder de naam Freedom Edition. Met militaire verwijzigen en een speciaal kleurtje, en verder helemaal niks. De reden? Binnenkort is het de Fourth of July.

Precies op tijd voor Amerika’s nationale – en nationalistische – feestdag verschijnt dus deze Wrangler Freedom Edition. Hij is bedoeld om net als op de vierde juli het Amerikaanse militaire personeel te eren. En tot kopen te verleiden, dat spreekt. Daarvoor is de Jeep in slechts drie kleuren te verkrijgen. Raadt u het al? Rood, wit en blauw. Ofwel, Deep Cherry Red, Bright White of True Blue. Deze laatste kleur is speciaal gemengd voor de Freedom Edition.

Behalve de kleur zien we eigenlijk alleen een andere kleur grille en wielen. Op de zijkant van de Jeep zijn plakkaten met “Oscar Mike” aangebracht. Dat schijnt de militaire term voor “on the move” te zijn. Maar bij nadere beschouwing is er ook een grote ster op de motorkap aangebracht en zijn de achterramen getint. Niet te zien is de gratis bijgeleverde Sunrider soft top, eveneens met getinte achterramen.

Binnenin vinden we het sterthema terug in de stoelen, want daar zijn sterren geborduurd op de zwarte stoffen stoelen. De Wrangler is verkrijgbaar in tweedeurs en vierdeurs uitvoering en gebaseerd op de Sport. In tegenstelling tot deze uitvoering heeft de Freedom Edition elektrische raambediening, keyless entry en een UConnect systeem in het dashboard. Motorisch is het dezelfde auto als elke andere Wrangler, en dat betekent in Amerika de 3.6 liter Pentastar V-6 met 285 pk.

Een voordeeltje is dan weer dat de modellen hetzelfde kosten als de Sport modellen waarop zij gebaseerd zij. De koper krijgt de extraatjes dus eigenlijk voor niets. En als u als Nederlander even wilt huilen: een tweedeurs Sport kost aan de andere kant van de plas $29.000. Oftewel 23.000 euro. Misschien doen die Amerikanen toch iets goed: zij hebben nog de ‘freedom’ om te rijden wat ze willen, zonder dat de overheid hen dicteert wat ze moeten rijden. Om die freedom te bewaren doneert Jeep een bedrag van elke verkocht Freedom Edition Wrangler aan militaire goede doelen.