Jeep Wrangler diesel voor Amerika?

jeep_moab-6In Europa is het geen nieuws, een Wrangler met een diesel. De CRD verkoopt hier prima en is een heel stuk zuiniger dan de 3.8/3,6 V6 benzinemotor. Maar in Amerika weten ze nog steeds niet zeker of ze een diesel willen. Wij denken dat-ie er toch aan komt. Maar dan niet als viercilinder.

Verschillende bronnen zeggen te weten dat er na modeljaar 2015 een dieselmotor in de Wrangler komt. De Dodge RAM en Jeep Grand Cherokee hebben voor modeljaar 2014, dat nu verkocht wordt, ook al een diesel. Die is echter alleen tegen een forse meerprijs verkrijgbaar. Dat maakt hem onder Amerikanen niet geliefd. Diesel is bovendien per gallon duurder dan benzine. Desondanks doet de VM Motori 3,0 liter V6 EcoDiesel zijn best om zo economisch  mogelijk te zijn. Dat lukt zeker dankzij de achttraps automaat.

Voor het modeljaar 2016, dat halverwege 2015 verkocht gaat worden, denkt Jeep dus aan een V6 diesel in de Wrangler. Mogelijk wordt de motor eerst een jaartje uitgetest. De Wrangler JK is daarna namelijk tien jaar oud. Het model moet opgefrist worden als het de huidige verkopen wil behouden. En die zijn in Amerika uitstekend.

Het is mogelijk dat er drie modellijnen komen. We kennen de tweedeurs en de vierdeurs, die Unlimited genoemd wordt, in uitvoeringen als Sport, Sahara en Rubicon. Een derde modellijn zou moeten appelleren aan stadse gebruikers. Het soort dat niet onder de indruk is van de 4×4 capaciteiten, maar wel het geld heeft om een hippe Range Rover Evoque te kopen. Zo’n Wrangler zou een verlaagde daklijn en wat ander plaatwerk kunnen krijgen. Niet duur om te maken, kan wel voor meer geld verkocht worden. Kijk maar naar wat MINI doet met haar modellen.

Jeep kijkt verder naar mogelijkheden om het gewicht van de Wrangler te verlagen. Dat is namelijk in vrij grote mate verantwoordelijk voor het hoge brandstofverbruik. Een nieuw frame met een meer open structuur en/of aangeboute delen van hogesterktestaal is te verwachten. Ook zouden delen zoals de motorkap van kunststof kunnen zijn.

Daarbij blijft de Jeep Wrangler natuurlijk altijd zijn off-road capaciteiten behouden.