Jeep beste restwaarde

Jeep Wrangler en Wrangler Ultimate 2011Jeep Wrangler is de winnaar van een vergelijkingstest waarin de auto met de beste restwaarde wordt gezocht. Inderdaad, een onwaarschijnlijk verhaal. Het gaat dan ook om een onderzoek van Kelly Blue Book in de Verenigde Staten!

De Jeep Wrangler krijgt twee ‘2013 Best Resale Value Awards’. De auto staat in de top 10 van auto’s met de beste restwaarde, en voert bovendien de klasse ‘Compact Utility Vehicle’ aan. Dit is niet zomaar een willekeurig resultaat, want de Wrangler wint deze prijs al voor de derde achtereenvolgende keer.

De onderzoeken van Kelley Blue Book zijn gebaseerd op voorspellingen van hun koerslijst. Deze is samengesteld door een panel van auto-experts. Voertuigen die hoog scoren in dit onderzoek behouden het grootste deel van hun originele adviesprijs na vijf jaar gebruik. Met andere woorden, wat krijgt u er na vijf jaar nog voor terug.

Het is ook weer niet zo verwonderlijk dat de Wrangler goed scoort. Jeep heeft het model namelijk heel dicht bij het origineel weten te houden. Zelfs in het huidige modeljaar, waar de motor compleet vernieuwd is, ziet niemand dat het om een andere auto gaat. De carrosserie blijft precies gelijk. Daarnaast is de Wrangler in Amerika een geliefde auto als tweede auto of voor terreinrijden. Uw redacteur, die in Amerika gewoond heeft, kan dat bevestigen. Ik keek zelf naar een gebruikte Wrangler en kwam er al snel achter dat je voor iets meer geld gewoon een nieuwe kunt kopen. Met drie jaar garantie. De gebruikt-prijzen zakken dus inderdaad niet veel.

“Jeep blijft de Wrangler op elke mogelijk manier beter maken, en wij zijn enorm blij dat dit opnieuw is herkend door zowel Kelley Blue Book als consumenten als een goede deal,” zei Mike Manley, President en CEO van Jeep. “De verkopen van de Wrangler zijn voor dit jaar alweer 20 procent hoger, omdat klanten weten dat zij een ultiem capabel voertuig krijgen met een beter brandstofverbruik dan voorheen, beter geschikt voor dagelijks gebruik, en met een hoge restwaarde.”

Nederland
Maar hoe zit dat nu in Nederland? Die zuipende Jeep Wrangler met 3.8 liter benzinemotor zal bij ons toch al snel niets meer waard zijn? Dat schijnt toch mee te vallen, althans als we de ANWB koerslijst mogen geloven. SUVLifestyle zette een paar auto’s naast elkaar, gebaseerd op de aanschaf vijf jaar geleden en inruilwaarde nu.
Stel, je deed een veilige keuze met een Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI. Die kostte vijf jaar geleden € 42.690. Volgens de koerslijst is deze auto bij inruil nog € 16.050 waard. Valt tegen hé? De afschrijving is volgens mij dan 62,4 procent.
Vervolgens nemen we een degelijke Land Cruiser. Toyota’s blijven immers veel waard en diesels zeker. De Land Cruiser 3.0D kostte € 47.700 en is nu bij inruil nog € 18.450 waard. Dat is een afschrijving van 61,3 procent, iets lager dan de Volkswagen personenauto.
Dan de Jeep Wrangler Sahara. Die was met € 51.190 erg duur en ook nog een benzine-uitvoering. Wat denkt u? Hij is volgens de koerslijst nog € 20.200 waard. De afschrijving van 60,5 procent is daarmee de laagste van ons testtrio! Waarmee we natuurlijk niet willen zeggen dat een Wrangler zo’n verstandige koop is. Wel is de uitslag verrassend.