Jeep Action Camper

De Action Camper is een camperopbouw speciaal voor de Jeep Wrangler Unlimited. Door de langere wielbasis hiervan, en het gemakkelijk te verwijderen kunststof dak, werd het mogelijk een camperopbouw te ontwikkelen. De fiberglas opbouw moet stevig genoeg zijn voor off-road werk. Er kan een persoon op staan, bijvoorbeeld om te fotograferen. Binnenin is een tweepersoons bed te vinden, een keukentje, zitplaatsen en een provisorisch toilet.

Dat de Jeep JK Wrangler Unlimited een gemakkelijk om te bouwen voertuig is weten de eigenaren maar al te goed. De standaard kunststof hardtop zit met enkele bouten vast. De achterbank is ook gemakkelijk uitneembaar, net als de achterdeuren. Als we dan ook nog de rolkooi slopen, dacht Thaler, dan hebben we aardig wat ruimte voor een camper. Zo gezegd, zo gedaan. De fiberglas body voegt 200 kilo toe aan het gewicht van de Jeep (nu dus zonder hardtop en achterbank, maar met halve deurtjes om de gaten bij de achterdeuren weer op te vullen).

Binnenin de camper is het niet heel ruim. Hij bestaat uit een enkele multifunctionele ruimte. Bovenin is een dubbel matras te vinden. Het dak kan worden opgeklapt voor lucht en staruimte. In dat geval kan iemand tot 1,90m bij het kooktoestel staan. Dit bestaat uit drie gaspitten. Het aanrecht kent een spoelbak en een kraan. Die kan worden uitgetrokken zodat je er onder kunt douchen. Een beetje behelpen is het wel, ja. Dat geldt ook voor het toilet. Door ruimtegebrek  is er geen ruimte voor een echt toilet achter een deur. Daarom kan een portable toilet uit een opbergruimte worden getrokken. Dit heeft 15 liter schoon water en ruimte voor 21 liter zwart water. De leefruimte is compleet dankzij een verstelbare eettafel met stoelen aan beide zijden.

Het is mogelijk de camperunit later weer los te halen van de auto, met behulp van speciale steunen of bijvoorbeeld een liertje of kabelsysteem. Aangezien het om kleine series gaat zijn individuele aanpassingen mogelijk. Te denken valt aan verlichting, traanplaat, zonnepanelen, vinyl raampjes als aanvulling op alleen gaas of een thermische isolatie voor gebruik in koude klimaten.

De camper is met behulp van CAD/CAM software ontworpen door het Oostenrijkse Thaler Design. De kopers zullen vooral in Noord-Amerika te vinden zijn. Daarom is er een distributeur in Phoenix, Arizona. Deze houdt zich normaliter bezig met de verkoop van adventure trailers.

De prijs? Veel, heel veel. In Amerika moet de uitvinding al 53.000 dollar gaan kosten. Een Europese distributeur is ons niet bekend.