Je iPhone opladen met je kampvuur?

Biolite CampStoveJa, dat kan. En het hoeft natuurlijk geen iPhone te zijn. De Biolite CampStove is een ingenieus apparaat waarmee je zowel een vuurtje stookt als tegelijkertijd kleine elektronische apparaten kunt opladen via een USB uitgang. De stroom uit de uitgang kan ook een LED lampje laten branden of USB speakertjes van stroom voorzien.

BioLite LLC is een innovatieve en charitatieve ontwikkelaar. Hun HomeStove is een oplossing voor de miljoenen mensen in arme landen die nog op open, rokende en inefficiënte vuurtjes hun avondmaal bij elkaar koken.

Hun nieuwe CampStove richt zich op een heel andere doelgroep: gadgetgekke buitensporters. In de eerste plaats is de CampStove natuurlijk een efficiënte vuurmaker. Het apparaat staat op pootjes en je stopt er gewoon natuurlijke, brandbare materialen in. Zoals stokjes, dennenappels en andere ‘dichte biomassa’ – mocht je olifantenpoep tegenkomen. Binnen no time is er een lekker vuurtje gaande dat niet uitwaait en waarop je water kunt koken en een eenvoudige maaltijd kunt bereide. Wat dat betreft lijkt het apparaat wel op de Kelly Kettle (Cookset) die Marco via zijn Robertson Outback shop aanbiedt.

Biolite CampStoveDe CampStove maakt echter gebruik van een thermoelektrische generator die hitte omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt op twee manieren gebruikt. Enerzijds om een ventilator aan te drijven die het vuur heter doet branden, anderzijds om de USB uitgang van stroom te voorzien. De gele pot aan het apparaat bevat de TEG (thermoelektrische generator), USB poort en dient ook als luchttoevoer.

Wat zo geweldig is aan de Biolite CampStove is dat hij niet alleen handig is, maar ook dat hij werkt zonder wegwerp brandstoftankjes, fossiele brandstoffen of een zonnepaneel (dat wel milieuvriendelijk is, maar niet werkt in het donker).

Voor ongeveer 177 euro ben je zo verantwoord bezig met je kampvuur en oplader-in-een dat niemand meer vraagt hoe je eigenlijk in dat afgelegen bos bent gekomen (met je 4×4 dus).