Hoe kan ik de hoogte van mijn autoverzekering berekenen?

Amphibear anchoredDe premie voor een autoverzekering is van veel factoren afhankelijk en kan daarom per persoon sterk verschillen. Wat bepaalt de hoogte van de premie en hoe kun je de hoogte van jouw autoverzekering berekenen?

Factoren die van invloed zijn

De hoogte van de premie van een autoverzekering is gebaseerd op een combinatie van persoonlijke eigenschappen van de verzekeringnemer en eigenschappen van de auto die verzekerd wordt. Het gaat om de volgende factoren: leeftijd bestuurder, postcode, aantal schadevrije jaren, type auto, bouwjaar van de auto, het gemiddeld aantal kilometers dat jaarlijks wordt gereden en de dekkingsgraad. Hieronder volgt per factor een toelichting.

Leeftijd bestuurder

Op basis van leeftijd maken verzekeraars een inschatting van de verantwoordelijkheid van de bestuurder, zo betalen bestuurders tot en met 24 jaar gemiddeld een hogere premie. Sommige verzekeraars gaan zelfs zo ver dat zij ouderen boven een bepaalde leeftijd helemaal niet accepteren omdat de kans op een ongeluk bij mensen van deze leeftijd aanzienlijk toeneemt. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dit voor te komen bij 17 van de 42 onderzochte verzekeraars. (Bron: Consumentenbond, leeftijdsdiscriminatie).

Postcode

Aan de hand van je postcode weet de verzekeraar of je in een grote stad woont, een drukke straat of een buurt met hoge criminaliteitscijfers. Is dit het geval, dan zal de premie automatisch hoger zijn omdat de kans groter is dat je schade zult oplopen. Hier wil de verzekeraar zichzelf namelijk voor indekken.

Schadevrije jaren

Verzekeraars werken met een bonus/malus systeem wat inhoudt dat je korting krijgt op je premie als je lange tijd schadevrij rondrijdt. Ieder jaar zonder schade stijg je één trede op de schadevrije jaren ladder. Als je wel schade rijdt daal je op de ladder en gaat de maandelijkse premie omhoog. Per schade raak je meestal meerdere schadevrije jaren kwijt, je kunt dus sneller dalen dan stijgen op de kortingsladder.

Type auto

In het algemeen geldt: hoe hoger de prijsklasse van je auto, hoe hoger de premie.

Bouwjaar van de auto

Deze factor wordt meestal bekeken in combinatie met de gekozen dekkingsgraad, lees hier meer over bij de toelichting van de dekkingsgraad.

Aantal gereden kilometers per jaar

Niet iedere verzekeraar neemt deze factor mee in de berekening van de premie. Verzekeraars die het aantal kilometers wel van belang vinden rekenen een hogere premie voor een toenemend aantal kilometers. De kans op een ongeluk neemt immers toe als iemand vaker rijdt.

Dekkingsgraad

Voor het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk dat je bedenkt hoeveel je wilt verzekeren. In Nederland moet iedereen minstens WA verzekerd zijn, dit betekent dat je verzekerd bent voor de schade die je bij anderen veroorzaakt. Uitgebreidere verzekeringen, en daarmee ook duurdere, zijn de WA beperkte casco en WA volledig casco (allrisk). Meestal wordt de keuze gebaseerd op de nieuwheid van de auto. Nieuwe auto’s tot en met 5 jaar oud worden meestal allrisk verzekerd, tussen de 6 en 10 jaar beperkt casco en oudere auto’s alleen WA.

Verzekeraars bepalen de prijs

Het is duidelijk geworden dat de premie van een autoverzekering een complexe berekening is. Daarnaast mogen verzekeraars zelf de prijzen bepalen en zij hanteren hiervoor allemaal een andere berekening. Om erachter te komen hoe hoog de premie van een autoverzekering is voor jouw auto kun je een autoverzekeringvergelijker gebruiken. De goedkoopste autoverzekering berekenen op overstappen.nl is bijvoorbeeld een onafhankelijk vergelijker voor autoverzekeringen. Zo zie je ook meteen welke verzekering voor jou het meest geschikt is en scherp geprijsd is.