Hoe een lasrobot jouw auto veilig maakt!

Een lasrobot wordt tegenwoordig veelvuldig gebruikt door autofabrikanten.
De fabrieken staan vol met allerlei robots die taken uitvoeren die voorheen
door mensen werden gedaan. Het lassen is een van deze taken. Wanneer jouw auto wordt gelast door robots, is deze vele malen veiliger. In dit artikel vertellen we je waarom dit zo is en hoe dit dan precies in zijn werk gaat!
Waarom is een lasrobot zo veilig?
Er zijn verschillende redenen waarom een lasrobot
vele malen veiliger is dan wanneer een mens last. Allereerst zorgt een lasrobot ervoor dat de mens zelf geen gevaar meer loopt. Indien er gelast wordt door mensen, kunnen er veel complicaties optreden. Dit kan fysieke ongemakken tot gevolg hebben. Door het gebruik van lasrobots worden deze fysieke gevaren voor de mens grotendeels weggenomen.
Daarnaast zorgt een lasrobot ook voor de consument voor een verhoogde veiligheid. Een lasrobot wordt namelijk geprogrammeerd om lasnaden aan te brengen die identiek zijn. Laat je een mens de lasnaden aanbrengen, dan kan erg variatie optreden in de sterkte van de lasnaad. Bij een lasrobot is deze kans erg klein, aangezien de lasrobot geprogrammeerd is om telkens dezelfde handeling op dezelfde manier en met dezelfde snelheid uit te voeren. Ook de kwaliteit van de lasnaad is dus vele malen hoger. Natuurlijk geeft een lasrobot ook zelf aan wanneer onderhoud nodig is, zodat er onderdelen vervangen kunnen worden.
Een ander voordeel is dat een lasrobot niet ziek kan worden. Ook hoeft een lasrobot niet in ploegendienst te werken en kan de robot in principe dag en nacht draaien.
Hoe werkt een lasrobot?
Een lasrobot heeft ook nog eens de mogelijkheid om vele verschillende soorten lasnaden toe te passen, zonder hier een speciale opleiding voor te volgen. Ook is de efficiëntie van een lasrobot namelijk erg hoog, mede door de hoge mate van flexibiliteit. De mate van flexibiliteit zorgt ervoor dat een robot aan één enkele auto, meerdere lasnaden kan toepassen die daarvoor nodig zijn. Dit voorkomt dat je veel verschillende medewerkers nodig het die
gespecialiseerd zijn in één of meerdere lasnaden. Doordat een lasrobot op een speciale manier geprogrammeerd is, zal deze
ook nooit een stuk vergeten.
Stel dat een auto op een bepaald moment in de productie op 10 plekken gelast moet worden, dan zullen deze plekken stuk voor stuk afgehandeld worden volgens een bepaald patroon. Hierdoor wordt
een lasnaad nooit overgeslagen. Daarnaast kan de lasrobot precies bepalen welke lasnaad waar nodig is.
Kijken we autofabrikanten, dan zien we vaak dat er verschillende auto’s over de productielijn lopen. Voor een lasrobot is het dus belangrijk om te weten wanneer hij auto A en auto B voor zijn neus krijgt. Dit wordt gedaan door middel van slimme computertechnologie. Die vertelt de robot op basis van
serienummers precies welke auto’s er voorbijkomen. Op basis van deze serienummers weet een robot precies welke las aangebracht moet worden op welke plek.
Dit zijn allemaal waarom autofabrikanten kiezen voor een lasrobot in plaats van een menselijk lasnaad. Dit geeft medewerkers tevens de mogelijkheid om zich te focussen op andere zaken in het bedrijf!