Hoe beveilig je een auto?

  1. Hoe beveilig je een auto? 

Het beveiligen van een auto hoef je niet volledig zelf te doen; er zitten standaard sloten op de deuren van het voertuig. Toch zijn er verschillende aanvullende maatregelen te nemen, waarmee jij de kans op de diefstal van je auto sterk verkleint. Aan welke van de maatregelen in dit artikel heb jij al eens gedacht? Sommige van deze maatregelen helpen niet alleen de kans op een autodiefstal te verkleinen; ze dragen ook bij aan de beveiliging van je woning. 

Om direct een voorbeeld te geven: hang een beveiligingscamera op aan de gevel van je huis. Een beveiligingscamera schrikt inbrekers af, daar zij niet gefilmd willen worden bij het openbreken van de auto of je voordeur. Daarnaast vergroot het de pakkans nadien; mogelijk worden de inbrekers herkend door rechercheurs. Mocht je de auto op een openbare parkeerplaats voor je woning parkeren, houd dan rekening met de privacy van voorbijgangers. Het is niet zonder meer toegestaan een camera op de openbare weg te richten. 

Verschillende soorten aanvullende sloten 

Naast de sloten die standaard op de deuren van je auto zitten, kun je aanvullende sloten gebruiken. Heb je bijvoorbeeld al eens gekeken naar een (extern) stuurslot? Met een stuurslot wordt de kans op een autodiefstal sterk verkleind. Het voordeel van een stuurslot is het feit, dat je deze zowel bij een automaat als bij een handgeschakelde auto kunt gebruiken. De stuursloten worden in verschillende webshops verkocht en zijn al verkrijgbaar voor een bedrag van circa dertig euro. Er zijn ook modellen verkrijgbaar met een prijs van boven de honderd euro. Dat verschil wordt gerechtvaardigd door het grote verschil in kwaliteit tussen de verschillende modellen stuursloten. Houd er rekening mee, wanneer je zelf een (extern) stuurslot aanschaft. 

Pedaalslot als alternatief voor het stuurslot 

In plaats van het gebruik van een stuurslot, zou je ook voor een pedaalslot kunnen kiezen. Een pedaalslot heeft echter als nadeel, dat deze niet werkt bij een automaat. Een pedaalslot wordt over het rempedaal en de koppeling van de auto geplaatst. Niet alleen maakt dit een autodiefstal minder aantrekkelijk voor dieven; ook maakt dit het moeilijker om de auto weg te rollen of te rijden.

Graveren van de ruiten helpt ook 

Iets heel anders dan het gebruik van aanvullende sloten of een beveiligingscamera, is het graveren van ruiten. Je zou het kenteken van het voertuig in de ruit kunnen graveren. Het voordeel hiervan is dat het verkopen van de auto door autodieven lastiger zal zijn. Waar zij normaliter de kentekenplaten van het voertuig vervangen, is dat bij de ruiten aanzienlijk lastiger. Daar komt bij, dat het vervangen van ruiten hoge kosten met zich meebrengt. Het komt regelmatig voor dat auto’s gestolen en vervolgens direct naar Oost-Europese landen geëxporteerd worden voor de verkoop aldaar. In andere gevallen worden gestolen auto’s gebruikt voor criminele activiteiten binnen Nederland. 

Andersom hoeft het verkopen van de auto voor jou als eigenaar niet lastiger te zijn. Immers, de kentekenplaten blijven in dit geval op de auto aanwezig en komen overeen met het kenteken wat in de ruit gegraveerd is.