Genève 2013: Volvo

Volvo met SpotifyVolvo presenteert een geheel nieuw multimediasysteem voor haar auto’s. Het heet Sensus Connected Touch en kan via stemcommando’s communiceren. De muziekdienst Spotify is ingebouwd.

Via Spotify kunnen inzittenden naar streaming muziek luisteren. Om commando’s te geven kan de stem worden gebruikt of een aanraakscherm dat in de auto is gemonteerd. De internetgegevens komen de  auto binnen via een 3G/4G dongle of via de mobiele telefoon van de bestuurder. Door de naam van een nummer te zeggen wordt het afgespeeld.

Het systeem is gebaseerd op het besturingssysteem Android. We krijgen nu dus een auto met apps die geüpdatet moeten worden. Ik weet niet of ik daar zo blij mee ben. Maar goed, er zijn leuke apps te gebruiken. Waaronder Google maps, TuneIn, iGO navigatie en naar zeggen een eigen Volvo app store. Een Wi-Fi netwerk kan door iedereen in de auto worden gedeeld.

Sensus Connected Touch is te koop vanaf mei 2013 en kan in alle nieuwe Volvo’s worden besteld (Waaronder de V40 Cross Country, XC60 en XC70). Sommige auto’s vanaf 2011 kunnen er ook mee worden uitgerust. Erg grappig is dat het aanraakscherm het oppervlak schijnt te scannen via infrarood. Daardoor is het te bedienen met handschoenen aan – handig in de Scandinavische winters!

Gewijzigde modellen
De sinds kort vernieuwde Volvo XC70 heeft een D5 motor (215 pk) met handgeschakelde transmissie en All-Wheel Drive, en een brandstofverbruik van 5,3 l/100 km (139 g/km). De XC70 D4 Geartronic (163pk) heeft een brandstofverbruik van 5,9 l/100 km (154 g/km). Exterieurwijzigingen omvatten onder andere:

  • gewijzigde, bredere grille met een groter logo, nieuwe dagrijverlichting en enkele mat zilverkleurige accenten.
  • de XC70 is leverbaar met wielen tot en met 19 inch
  • enkele nieuwe elementen, zoals beschermplaten die de carrosserie zowel voor als achter aan de onderkant beschermen.
  • de beschermende zwarte afwerking op onderste helft van de carrosserie loopt nu aan de voorkant door tot en met de mistlampen.
  • nieuw ontworpen achterlichten.

De vernieuwde Volvo XC60 heeft een D5 motor met 215 pk. Deze verbruikt, in combinatie met een handgeschakelde transmissie en vierwielaandrijving, slechts 5,3 l/100 km met een CO2-uitstoot van 139 g/km. Exterieurwijzigingen zijn onder andere:

  • vernieuwd front/grille met een nieuw ontworpen motorkap
  • gehele auto nu in 1 kleur uitgevoerd (geen zwarte exterieurdetails meer)
  • nieuwe koplampen