Genève 2013: Land Rover

Beelden van de stand hebben we nog niet gezien, maar wel is duidelijk welk nieuws Land Rover presenteert op de autoshow van Genève 2013. Er is een negentraps automaat in de Evoque, van diezelfde zien we ook een speciale Black Design Pack uitvoering, en van de Defender is een elektrische uitvoering in ontwikkeling.

Eerst wat ander nieuws. Jaguar Land Rover zal in haar motorenfabriek in Engeland honderden miljoenen ponden investeren. Dat levert direct 650 banen op. Belangrijk is natuurlijk ook het signaal: Jaguar Land Rover ziet kansen als de economie weer aantrekt en investeert in Europa. De banen zullen vooral hoogtechnologisch van aard zijn. Er moeten dan ook nieuwe lichtgewicht viercilinder motoren ontwikkeld worden. Zij zullen zeer lage emissies hebben en in benzine- en dieseluitvoering leverbaar zijn.

Evoque Black Design Pack
Evoque black design packOp de stand zal een opvallende Fuji White Range Rover Evoque te bewonderen zijn. Hij is voorzien van het nieuwe Black Design Pack dat we eerder zagen op de Sicilian Yellow speciaaluitvoering. Het pakket is als extra beschikbaar op de Dynamic uitvoering en dus niet op de Pure of Prestige.

Het Black Design Pack omvat zoals u al zou verwachten een aantal zwarte onderdelen. Als eerste springen de 20 inch 9-spaaks gesmede wielen in het oog. Zij zijn in glanzend zwart gespoten. Pas op met stoepranden…

De uitlaateindstukken zijn gespoten in Santorini Black en worden gecomplementeerd door een zwarte achterbumper. De koplampen en mistlampen zijn donker gemaakt. Op de motorkap en achterklep zijn de letters ‘RANGE ROVER’ in Santorini Black uitgevoerd.

“Met meer dan 100.000 verkochte eenheden in het eerste jaar – meer dan welke andere Land Rover ook – en 124 wereldwijde onderscheidingen heeft de Range Rover Evoque zich bewezen als ons meest begerenswaardige product. De groei blijft wereldwijd sterk toenemen,” zei John Edwards, Land Rover Global Brand Director.

De Range Rover Evoque is voorzien van een 2,2 liter diesel in TD4 150pk of SD4 190pk uitvoering. Zij kunnen zijn gekoppeld aan een zestraps automaat of handbak en four-wheel drive. De tweewielaangedreven versie eD4 heeft een 150pk TD4 versie van de motor, een handbak, en een uitstoot van 129g/km CO2. Een Si4 benzinemotor levert 240pk en is gekoppeld aan een zestraps automaat en vierwielaandrijving.

Negentraps
Evoque met negentraps auotmaatLand Rover komt met de eerste negentraps automaat ter wereld en toont deze op de autoshow van Genève. Partner bij dit project is ZF. Wanneer de automaat van zes naar negen trappen gaat wordt de uitstoot van de auto lager. De kleinere stappen reageren ook beter bij acceleratie en bovendien verbetert het comfort.

De zogenaamde 9HP bak is uiteraard compatibel  met de terreinvaardigheden van de kleine Range Rover. De laagste trap is lager dan die van de zestraps automaat. Dat is dus goed nieuws voor hen die een aanhanger trekken of off-road gaan.

Evoque negen traps automaatDe 9HP heeft een skip-shift functie die veel sneller terugschakelen mogelijk maakt. Dat gaat overigens alleen als het voertuig de juiste snelheid heeft voor de aangevraagde versnelling. Bovendien wordt de rijstijl van de chauffeur ‘aangevoeld’, zodat de bak alerter werkt bij een agressieve rijstijl en economisch wanneer de rechtervoet het rustig aan doet.

Ondanks de extra versnellingen is de nieuwe bak slechts 6mm langer en zelfs 7,5kg lichter dan de huidige automaat.

Defender EV
Land Rover Defender EVOver de proef met de elektrische Defenders schreven we al eerder. Het idee van een CO2-uitstootvrij voertuig dat zware lasten kan trekken over 13 procent steile hellingen en tot 80cm in het water kan waden is best interessant.

Ook al zullen sommige ouderwetse klanten erg moeten wennen aan het idee.