Ford Explorer model 2011

Ford Explorer 2011Ford heeft voor het thuisland Amerika een geheel nieuwe Explorer onthuld. Het basismodel is al vanaf $ 28.995 (plus belastingen) te koop. Een luxe uitgevoerde versie kost zomaar $ 40.000, en is daarmee in dezelfde vijver als de nieuwe Jeep Grand Cherokee te vinden.

De nieuwe Explorer beschikt over een compleet nieuw onderstel, een nieuwe en spannend ogende carrosserie, en nieuwe motoren. Dat was ook wel nodig, want de oude Explorer was niet veel meer dan een pickup truck met vijf zitplaatsen. Het nieuwe onderstel wordt ook gebruikt in de  Taurus, Flex, Lincoln MKS and Volvo XC90. 

Als instapmotor is een viercilinder met EcoBoost turbo gedacht, De tweeliter vier-in-lijn is modern uitgevoerd met vier kleppen per cilinder en directe brandstofinjectie. Deze motor levert ongeveer 237 pk. Uiteraard is de auto hiermee een stuk zuiniger dan met de oude V6 basismotor. Daarnaast komt er een nieuwe 3,5 liter V6 met 290 pk.

Net als eerst Land Rover en later Jeep (met de Grand Cherokee) beschikken ook de vierwielaangedreven modellen van de Explorer over een Terrain Management System. De rijder kan via een draaiknop de ondergrond kiezen, waarna de auto hierop wordt aangepast. Kies uit de standen Normal, Mud/Ruts, Sand, of Grass/Gravel/Snow. Het 4WD systeem heeft ook een Hill Descent Control functie. Zie de video op de Ford USA website.