Energielabel voor autobanden

Vanaf november volgend jaar is een energielabel voor nieuwe autobanden verplicht in de gehele Europese Unie. Dit energielabel werkt soortgelijk als dat voor auto’s, of bijvoorbeeld wasmachines. Het label kent een letter A tot en met G en een kleur en moet ons bewust maken van zuinige en stille banden.

De gehele (auto)pers schrijft er lovend over. Immers, iedereen wil dat de buurman met een stillere band rijdt. Ook een besparing op het brandstofverbruik is mooi meegenomen. Als we allemaal op zuiniger banden gaan rijden bespaart dat een enorme hoeveelheid brandstof. Ook beweert men dat de verkeersveiligheid is gebaat bij het label.

En terreinwagens dan?
Allemaal mooi natuurlijk. Maar hoe zit dat bij ons terreinwagenrijders? U dacht toch niet dat uw modderbanden ooit nog toegestaan werden zeker? Uit nu.nl: “Banden die slechter scoren dan de diepdonkerrode G mogen niet langer in de EU worden verkocht. Het is de bedoeling dat er in de toekomst alleen fabrikanten overblijven die banden produceren met gunstige labels.”
Laten wij u vertellen dat een goede terreinband hoogstwaarschijnlijk met een G geclassificeerd zal worden. De criteria zijn namelijk rolweerstand (slecht), gedrag op nat wegdek (slecht) en geluidsproductie (slecht). Dat een 4×4 band voor heel andere criteria wordt gekocht en een nicheproduct is, dat zal de wetgever vast een zorg zijn. Een stille band met een lage rolweerstand is mooi onder je Polo, maar je komt er van zijn leven de modder of de woestijn niet mee door.

Wie bepaalt dat label eigenlijk?
De banden krijgen een energielabel van de fabrikanten zelf. De bedoeling is dat te optimistische beoordelingen vanzelf bekend gaan worden wanneer onafhankelijke instanties de banden testen. Dat is onze enige hoop. Want terreinwagenbanden worden weinig getest door de gebruikelijke instanties en tijdschriften. Dus als de fabrikanten een beetje meewerken, blijven onze banden in categorie F of E en worden ze niet verboden.

Wat vindt u? Kunnen terreinwagenbanden in de toekomst verboden worden? Of zal het wel meevallen?

5 gedachten over “Energielabel voor autobanden”

  1. Niet zoveel speculeren, op zich wel mee eens hoor. Maar afwachten? Als we de overheden ongecontroleerd hun gang laten gaan, zijn onze terreinbanden straks misschien verboden. En niet veel later onze 4×4’s ook?

Reacties zijn gesloten.