Een Jeep of pickup truck importeren uit de VS?

jeep of pickup importeren uit amerikaIn Amerika zijn natuurlijk grote hoeveelheden gebruikte Jeeps, pickup trucks of andere interessante terreinwagens te vinden. En een groot aanbod betekent lage prijzen. Bovendien zijn veel Amerikaanse staten ‘droog’, waardoor de auto’s niet zijn weggeroest. Om deze redenen is het zelf importeren van een terreinwagen uit de USA interessant. Maar hoe doe je dat?

Voor dit artikel laten we ons oog vallen op een mooie Jeep Wrangler. Maar het kan natuurlijk elke willekeurige auto zijn. Het is de moeite om dealersites af te stropen. Een goede insider tip is Craigslist: een soort Marktplaats, opgedeeld in gebieden en grote steden van Amerika. Op Craigslist Miami vonden we een mooie Jeep Wrangler Rubicon voor $2000. Kan dat wel en waar moet je op moet letten als je ‘m gaat importeren? Uiteraard moet je dan wel eerst je eigen auto verkopen. Lees verder!

De benodigde documenten
Zoals gezegd zijn op de websites van dealers, op autosites als Cars.com, maar ook op sites als Craigslist veel goede auto’s te vinden. Ook veel slechte trouwens. Soms moet je je verdiepen in het specifieke taalgebruik om er zeker van te zijn dat je een auto met de juiste specificaties hebt. En soms moet je een gokje nemen. Wij vonden een mooie Jeep Wrangler Rubicon voor $2000, compleet met goede accessoires. Die willen we wel!

Bij het oriënteren is het al zaak om op de voertuigpapieren te letten. Op Craigslist staat bij deze auto ‘title status: clean’. Dat is geen garantie, want de verkoper kan wel van alles invullen. Maar het is hoopgevend: in de VS moet elke auto beschikken over een ‘Certificate of Title’ of kortweg ‘title’. In het document staan het chassisnummer en kenteken en vind je informatie over de officiële eigenaar (Registered Owner). Onder ‘Lienholder’ wordt vermeld of het voertuig eigendom is van een bank of financiële instelling. In het laatste geval wordt de auto verkocht en moet er een ‘Release’-document bijgevoegd worden voor de overschrijving. Zonder dat document is de verkoop niet rechtsgeldig. Als de title ‘clean’ is wordt bedoeld dat de auto eigendom is van de verkoper en dat er geen gekke dingen aan de hand zijn, zoals dat de auto als wrak is afgeschreven (salvaged).

De auto bekijken of niet
Als je op vakantie bent in Amerika moet je natuurlijk naar een aangeboden auto gaan kijken. En erin proefrijden. Kun je niet zelf komen, dan is het handig als je iemand in Amerika kent die naar de auto en de papieren kan kijken.
Amerikaanse verkopers zijn niet allemaal even betrouwbaar. Als de auto ongezien wordt verkocht en naar Europa verscheept, weet je nooit zeker wat je aantreft.

Het vervoer
Als je zelf in de Verenigde Staten bent, kun je je potentiële aankoop ter plekke goed bekijken en de eventuele onderhandeling persoonlijk uitvoeren. Na aankoop breng je hem zelf naar de haven. Daarvoor heb je een Amerikaanse ‘One Day Permit’ nodig en een verzekering. Een verzekering kun je afsluiten bij bijvoorbeeld de Amerikaanse Automobile Club AAA, of online via Geico, Progressive of The General. Ook in dit stadium is het belangrijk dat je alles volgens de regels uitvoert. Bij goedkoper auto’s kun je misschien een gokje wagen, bij een dure SUV of een klassieker kan de investering in een ticket en overnachting goedkoper zijn dan de financiële schade wanneer de auto of de documenten niet in orde zijn.

Het is handig om het complete transport door een internationaal transportbedrijf te laten verzorgen. Grote transportbedrijven hebben meestal kantoren langs de Amerikaanse kust en kunnen de auto eventueel naar hun kantoor brengen en tijdelijk opslaan. Wij hebben goede ervaringen met SCL Shipping uit Rotterdam en met internationale verhuisbedrijven als Crown, maar er zijn genoeg anderen.

Vaak krijg je de vraag in welke container je de auto wilt laten vervoeren. In grote containers passen minstens twee auto’s tegelijk. Dat kan de kans op schade of diefstal misschien iets vergroten. Heel veilig maar wel duurder is een kleinere 20 ft container waar alleen je eigen auto in gaat. Laat ‘m goed vastzetten, want er wordt echt wel met containers gesmeten. Om diezelfde reden is het mixen van een auto en verhuisgoed in één container vragen om problemen.

Het is verstandig om kopieën van alle papieren te hebben. Dat zijn onder meer de verkooppapieren (bill of sale), een bewijs van betaling (receipt), de title en een kopie van je paspoort. Ook wordt een ‘Shipper’s Export Declaration’ (SED) opgesteld. Wij hebben alles in PDF vorm opgeslagen op een USB stick. Als iemand papieren nodig heeft, dan kun je ze gewoon mailen.

Als je in Amerika gewoond hebt kun je een auto vaak meenemen als verhuisgoed. Je betaalt dan in Nederland geen BPM en BTW. Dat scheelt bij dure auto’s enorm veel geld. Hieraan zijn wel extra eisen verbonden: de auto moet al een half jaar in je bezit zijn en je mag het voertuig in Nederland het eerste jaar niet verkopen.

De duur van het importproces
Schepen varen langzaam, dus het transport zelf duurt al gauw een maand. Het maakt wel wat uit of het schip uit Los Angeles of uit Miami of New York moet komen: de oostkust is aanzienlijk dichterbij. Soms moet de auto in Nederland worden opgeslagen totdat hij gekeurd kan worden. Dat kost ook weer tijd en geld. De verlading, declaratie en het vervoer vanaf de Europese haven, bijvoorbeeld Rotterdam, neemt nog eens zo’n 2 weken in beslag. Plan dus wel genoeg tijd in voor de import.

Wat kost het importeren?
Als je in Amerika een auto koopt, zeker een oudere Jeep of pickup truck, dan kun je flink onderhandelen. En als je er niet uitkomt, of het voelt niet goed, dan loop je gewoon weg. Maar als je de auto gekocht hebt zijn er nog extra kostenposten. Stel dat je met je Jeep meteen een road trip wilt maken: dan moet je de Sales Tax betalen. De hoogte van de belasting verschilt per staat en is tussen de 0 en 9% van de aankoopprijs. Soms rekent de county nog kosten. Als je je auto meteen verscheept naar Nederland betaal je die belasting niet. Na verscheping is de Sales Tax wel terug te vragen.

De vervoerskosten hangen uiteraard af van de havens, de transporteur en de containersoort. Wij betaalden vanaf Los Angeles aan de Amerikaanse westkust $ 2.000 voor het verschepen in een gedeelde container. Vanuit de oostkust is dat al een stuk lager. Daarbij komt vaak tolgeld (10%) en invoerbelasting (21%). Voor de EU geldt ook nog het douanerecht van 10% op auto’s die vanuit de VS worden geïmporteerd. Verder wordt een BPM berekening gemaakt. Deze is sinds 2013 op basis van de CO2-uitstoot en dat is voor een Amerikaanse auto geen goed nieuws.

De uitstoot wordt door een RDW-keuringsstation berekend. Daar moet je toch naartoe om de auto een Nederlands kenteken te laten krijgen. Lees je vooraf in de regeltjes in. Het ontbreken van een mistachterlicht is bijvoorbeeld al reden om de auto af te keuren. Ook worden USA koplampen, ‘running lights’ (lampen die blijven branden), korte off road bumpers of ver uitstekende banden eerder afgekeurd. In zo’n geval moet je de juiste onderdelen aanschaffen en monteren en dan opnieuw een keuring aanvragen.

De meeste mensen zijn wel bekend met de kleinere kentekenplaat. Die kun je tijdens de keuring aanvragen en dan mag je zo’n ‘USA’ plaat laten maken bij een automaterialenhandel. Erg handig, want een grote Nederlandse plaat past vaak niet.

Let op met navigatiesystemen. Die doen het in Nederland vaak niet, en als ze het doen klopt het kaartmateriaal natuurlijk niet. Even een kaartje van Europa erop laden zal niet lukken: er moet in veel gevallen een heel nieuw systeem in.

Klinkt dit allemaal ingewikkeld? Het is mogelijk een bedrijf in te huren om je te helpen bij de import. Zo zijn er diverse specialisten in USA trucks. Maar voor die expertise betaal je natuurlijk.

Zo vermijd je risico’s
Wat zijn nu de grootste risico’s? Die beginnen bij de auto zelf. De geweldige Jeep voor $2000 die wij gevonden hebben kan een aantal problemen hebben. Zo kan het type niet kloppen bij het uiterlijk (de auto heeft bv. een nieuwer front). De auto kan een motorwissel gehad hebben, of zijn voorzien van een andere body. Ook kan natuurlijk van alles zijn doorgerot en de elektronica het niet doen. Volgens de verkoper is die auto dan natuurlijk in prima staat: ‘like new’!

Maar eerlijk gezegd ziet-ie er prima uit, is hij voorzien van de juiste accessoires en een hardtop en is het een recent type (een TJ voor de kenners). Wat kan er dan nog mis gaan? Nou, de Carfax. Bij dealers krijg je vaak vanzelf een het Carfax History Report, bij particuliere verkoop moet je dat opzoeken. Dat kan bijvoorbeeld op de Amerikaanse site of op carfax.eu. Het rapport bevat informatie over de geschiedenis van de auto en eventuele mankementen.

Iets anders dat mis kan gaan is het transport. Schade dek je af door een goede transportverzekering af te sluiten. Er bestaat een Allrisk-verzekering waarmee de auto volledig gedekt is.

Het importeren van een Amerikaanse Jeep of truck klinkt ingewikkeld. Maar wij hebben het zelf gedaan, weliswaar met een nieuwe Jeep, en het valt best mee. Het zou zomaar kunnen dat je straks voor 5000 euro in je eigen Amerikaanse Jeep rijdt!