Een elektrische auto: hoe verzeker je die?

De populariteit van elektrische auto’s neemt gestaag toe, blijkt uit verschillende cijfers van brancheverenigingen. Afgelopen jaar was de elektrische auto zelfs de bestverkochte auto. Ondanks de gunstiger effecten op het milieu, kleven er ook nadelen aan auto’s op stroom.

 

Zo zijn ze namelijk duurder in onderhoud, maar ook de premie van de autoverzekering valt doorgaans hoger uit dan bij brandstof auto’s. Ook is het verstandig om een accu een aanvullende verzekering af te sluiten. In dit artikel alle aandachtspunten bij het verzekeren van een elektrische auto.

 

Hogere premie

Een elektrische auto is momenteel duurder dan een brandstof auto. Hierdoor is ook de premie voor de autoverzekering hoger. Ook zijn elektrische auto’s in de regel duurder in onderhoud. Als er iets stuk gaat zijn de kosten bij een elektrische auto relatief hoog uit. Er zijn bovendien ook consumenten die een additionele accu aanschaffen. Deze dient uiteraard ook verzekerd te worden.

 

Ondanks dat bovenstaande factoren ongunstig zijn voor de premie, zijn er ook verzekeraars die ‘groen rijden’ willen stimuleren en -om die reden- korting geven op de premie. Bovendien krijgen verzekeraars (met meer klanten) de mogelijkheid om data te verzamelen, zodat zij betere risico-inschattingen kunnen maken voor mensen met een elektrische auto. Heb of ga je een elektrische auto kopen? Dan moet je een autoverzekering afsluiten. Let hierbij goed op de voorwaarden, of laat je adviseren door een intermediair, zoals Independer.

 

Welke verzekering kies je voor je elektrische suv?

Een elektrische auto verzekeren is niet altijd een optie bij autoverzekeraars. Heb je bijvoorbeeld een hybride suv? Dan is de WA-dekking bij de meeste verzekeraars mogelijk. Automobilisten met een elektrische auto vragen zich vaak af welke dekking het beste is. Omdat schade aan elektrische auto’s meestal hogere kosten met zich meebrengt is men geneigd om direct te kijken naar de allriskverzekering.

 

Hiervoor zijn de mogelijkheden echter vaak beperkter. Bij de Tesla bijvoorbeeld willen veel verzekeraars geen allrisk dekking bieden omdat het ingebouwde trackingsysteem voor diefstalbeveiliging van deze auto niet toereikend is. Het advies is daarom ook om van tevoren goed te vergelijken op premie en dekking. En kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door (bijvoorbeeld) een intermediair, zoals Independer Autoverzekeringen.