Een auto importeren

Je hebt een prachtige auto gevonden en je wilt die auto heel erg graag in bezit hebben. Maar, deze auto is nergens in Nederland te vinden. Deze auto is alleen in het buitenland te vinden, waardoor je ervoor kiest om de auto te importeren. Een bekend land om auto’s uit te importeren is Duitsland. Hier zijn de auto’s het aantrekkelijkst om te importeren. Het voordeel van een geïmporteerde auto is het feit dat je minder betaalt voor de auto, maar ook dat de auto vaak meer opties heeft om uit te kiezen. Verschillende bedrijven geven de mogelijkheid om te helpen met het importeren van een auto. Maar, hoe werkt het eigenlijk? Een auto importeren? Welke stappen moeten er allemaal ondergaan worden?

Auto importeren

Het vinden van een auto

Zoeken naar jouw droomauto, dat doe je in het land van herkomst. Hier is een groot aanbod, is de prijs lager en zijn er meer opties beschikbaar voor de auto. Wanneer je er voor kiest om een auto te importeren, ben je in vrijwel alle gevallen minder geld kwijt dan normaal, zelfs na het betalen van de BPM. Als je de perfecte auto gevonden hebt en een gespecialiseerd bedrijf jou helpt met het importeren van jouw auto, hoef je alleen de link op te geven van waar de auto op staat. Zij zoeken de auto op en nemen contact op met de verkoper.

De aankoop

Nu je de auto gevonden hebt, kun je overgaan tot de aankoop. Een bedrijf gespecialiseerd in het importeren van auto’s kan dit voor jou doen. Zij zorgen voor het contact, controleren de auto, onderhandelen over de prijs en regelen al het papierwerk. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Uit ervaring blijkt wel dat verkopers liever met gespecialiseerde bedrijven onderhandelen dan met een particulier.

Auto naar Nederland

Top, de auto is gekocht en kan nu naar Nederland toe. Maar, hoe doe je dat? Je kunt de auto zelf naar Nederland rijden, wat door veel mensen gedaan wordt. Je kunt met de trein naar Duitsland en weer terug rijden. Op deze manier kun je alvast wat kilometers maken op de Duitse Autobahn. Dit kost wel veel tijd en geld. De auto kan ook per vrachtwagen vervoerd worden, wat een verzekerde transport is.

Keuring

Wanneer je de auto hebt gekocht, moet deze nog wel gekeurd worden door de RDW (RijksDienst Wegverkeer). Na de keuring krijg je ook een Nederlands kenteken. Mocht de auto van buiten Europa geïmporteerd zijn, duurt het keurproces langer. De auto moet dan eerst naar het RDW-testcentrum in Lelystad, waar een typegoedkeuring plaatsvindt. Hierna wordt de auto pas door de RDW gekeurd en kun je een Nederlands kenteken aanvragen.

BPM aangifte

Na de keuring van de RDW moet er een BPM aangifte gedaan worden. Gespecialiseerde bedrijven kunnen een BPM berekening voor jouw auto doen, waardoor je inzicht krijgt in de kosten. De BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot in gram/km en de leeftijd van de desbetreffende auto. Voor de geïmporteerde auto is er nog geen BPM betaald, waardoor je hier aangifte voor moet doen.

Het kenteken

Als je het kentekenbewijs ontvangen hebt, kun je een kenteken laten maken. Let op, dit kan alleen bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Nederland heeft er gelukkig genoeg, verspreid door heel het land. De standaard kentekenplaten bevatten cijfers en letters die in de plaat gedrukt zijn. Je kunt ook voor luxere kentekenplaten kiezen, met opzet cijfers en letters. Dit geeft in het algemeen een wat luxere uitstraling.

Aflevering auto

Perfect, de auto is in Nederland en zo goed als alles is geregeld. Je hebt je kentekenplaten ontvangen en die bevestig je op de auto. Nog even langs het postkantoor om de auto over te schrijven, daarna kun je genieten van je nieuwe auto. Wanneer je geholpen wordt door een gespecialiseerd bedrijf, geven zij de auto ook nog een wasbeurt, waardoor de auto er helemaal perfect uit ziet.