De Lambo van Tina Turner

Kent u die krankzinnige Lamborghini LM-002? Die jaren ’80 super SUV met de V12 motor uit de Countach? Dankzij die motor, de speciale banden en de krankzinnige prijs was hij vooral geliefd bij oliesjeiks. SUVLifestyle.nl vond dit bijzondere exemplaar dat van popzangeres Tina Turner is geweest. Hij staat te koop voor 99.900 euro. Dat is een gangbare prijs voor een LM-002, waar er nog maar weinig van zijn te vinden. Maar met dit exemplaar is iets heel bijzonders aan de hand.

Naar het schijnt had mevrouw Turner al een tijd een oogje op de Lamborghini LM-002. Het model stam al uit de jaren ’70, en was bedoeld als legervoertuig. Toendertijd werd hij aangedreven door een Amerikaanse V8. Het Amerikaanse leger testte het voertuig en naar verluid was de Cheetah, zoals hij toen heette, compleet vernield toen ze uitgetest waren. De Lambo was niet echt sterk gebouwd en natuurlijk ook niet betrouwbaar. Tja, Italiaans. Jaren ’70.

Een nieuwe baas bij Lamborghini zag echter markt in een snelle SUV. Hij was zijn tijd ver vooruit, hoewel we het inmiddels over eind jaren ’80 hebben. Hij liet de plannen voor de Cheetah opduikelen, vond een passend blok in de V12 uit de Countach, en creëerde de eerste SUV die over de 200 km/u reed. En een vermogen kostte. En zoop als een Tempelier. En door zijn omvang ook niet erg praktisch was. Het is dan ook geen wonder dat er niet veel meer dan 300 exemplaren verkocht werden.

Toch wilde de kleine zangeres met de grote stem de grote Lambo hebben. Maar er was een probleem. Als Amerikaanse kon zij alleen in automaten rijden. De Lamborghini LM-002 had een vijftraps handbak. Niet getreurd, want Tina’s toenmalige levenspartner had een plan. Hij kocht een model uit 1989 bij Sportwagen Engel in de Duitse plaats Namedy. Deze bouwde de auto om naar een automaat. Daarbij moest de V12 het veld ruimen. De Duitsers vonden een V8 uit een Mercedes-Benz 500 E AMG met een prima automaat. De ombouwkosten waren wel een beetje hoog. 150.000 Mark om precies te zijn. Maar ja, je bent een succesvolle rockzangeres en de tweedehands Lambo had ook maar 70.000 Mark gekost.

Mevrouw Turner liet ook een enorme bull bar aanbouwen. Naar wij horen reed za nogal eens in Saint-Tropez rond en vond ze die Fransen maar gevaarlijk rijden. Iets zegt ons dat de lokale bevolking ruim plaats maakte als Tina eraan kwam.

Het mooiste aan dit geweldige verhaal? De auto is weer te koop, en wel bij dezelfde dealer in Duitsland. Zij melden dat Tina er 12 jaar in gereden heeft, dat de auto geen schade heeft en dat hij is uitgerust met een stereo-installatie van 1500 Watt, een lier, een roestvrij stalen uitlaat en nieuwe banden. Gewoon rijklaar dus! Wat houdt u tegen?