Dakar 2012: Peru!

Sinds het bestaan van de woestijnrally Dakar tot en met de editie van 2007 werd in Noord-Afrika gereden. Maar helaas werd de editie van 2008 afgelast wegens de angst voor aanslagen. De editie 2009 verhuisde verrassend genoeg naar een geheel ander continent, namelijk naar Argentinië en Chili, Zuid-Amerika, met telkens Buenos Aires als start- en finishplaats.

Zuid Amerika is een immens continent met velen mogelijkheden en dus zocht de organisatie ASO naar uitbreiding voor de 34ste editie van Dakar. Deze werd gevonden in het prachtige gastland Peru, dat via de Chileense Atacama woestijn bereikt zal worden en daarmee ongekende en zeer welkome mogelijkheden biedt voor de Pan-American Rally 2012. De finish is op de Plaza de Armas in Lima. En niet alleen is er een nieuwe finishplaats, ook de startlocatie zal veranderen.  400 km ten zuidwesten van Buenos Aires ligt Mar del Plata, dat voor editie 2012 de eer krijgt om als startlocatie te dienen. Daartussen… 9000 km rally avontuur!

Argentinië
Op 1 januari 2012 start de Dakar in Mar del Plata, een badplaats in Argentinië. Vandaar uit rijden de rallyrijders en crew in vijf stages naar Chili. Het landschap is prachtig en bekend, met duinen en canyons, op weg naar het Andes Gebergte.

Chili
In Chili zullen de deelnemers wederom 5 stages rijden en een welverdiende dag rust houden in Copiapó op de 8ste dag. De route zal hier in Chili zwaar gaan worden, wegens de Noordelijke klimroute tussen het gebergte enerzijds en de oceaan anderzijds. Op weg naar de Atacama woestijn, waar de deelnemers niet alleen moeten bewijzen kundig te zijn met hun voertuig en duinen te weten beheersen, maar ook zeer goed te kunnen navigeren. Als een deelnemer verdwaalt in de Atacama woestijn kan dat hele vervelende en tijdrovende gevolgen hebben.

Peru
De deelnemers krijgen niet de kans om maar iets van Lake Titicaca of de ruines van de Incastad Machu Picchu te zien, want de route verloopt in vier stages net wat anders. Desalniettemin ervaren de deelnemers en Dakar fans thuis de velen geografische gezichten van Peru. Dakar 2012 eindigt op de Plaza de Armas in de hoofstad Lima.
Na de finish ceremonie zullen de voertuigen via het Panamakanaal terug naar huis worden verscheept.

Nieuwe reglementen zijn er niet echt voor de 34ste editie van Dakar, wel is bepaald dat alle motoren maximaal 450cc en alle quads maximaal 800cc zullen zijn. Hierop zijn geen uitzonderingen.

Ook een belangrijke bepaling is dat de deelnemers geen beroep mogen doen op assistentie die niet geaccordeerd zijn is de organisatie. Alleen officieel toegelaten teamassistentie mag aan de voertuigen werken.