Dakar 2011 info

Dakar 2011Op 6 mei 2010 ging de kickoff van de Internationale Dakar 2011 Tour van start in het Eindhovense Sofitel Cocagne. Vanuit de ‘Wintertuin’ zaal begon om 20.30u de perspresentatie, waar ook enkele deelnemende equipes bij aanwezig waren. De presentatie ging van start met een woord vooraf van de organisatie A.S.O. (Amoury Sports Organisation) en een flashback van de Dakar S.A. Rally 2010. Vervolgens kregen we onderstaande samenvatting te horen en daarna kon ‘de zaal’ vragen op de organisatie afvuren.

De derde editie van de DAKAR Rally, zal wederom in Zuid-Amerika zijn, het continent van contrasten, veranderlijke landschappen, adembenemende schoonheid en onbeschrijfelijke mooie kleuren. Wederom zullen Argentinië en Chili optreden als gastheer voor de deelnemers, organisatie en alle geïnteresseerden van de Dakar 2011. 

De route
Hoewel de Zuid Amerikaanse edities minder druk bezocht zijn dan de Afrikaanse edities, hoopt de organisatie van Dakar meer deelnemers te mogen verwelkomen dan in voorgaande editie. Onze spreker grapte zelfs dat er 50% korting gegeven zou worden op de deelnemersprijs, maar helaas bleek dat natuurlijk slechts een grapje tussendoor te zijn. Later op de avond kregen we zelfs te horen dat de prijs met ongeveer € 700,- is verhoogd. Het startpunt Dakar 2011 is Buenos Aires en voert de rally de eerste dag naar Victoria. Dag twee naar Córdoba. Dag drie naar San Miguel de Tucumán. Dag vier rijdt men naar San Salvador de Jujuy om op dag vijf in Calama (Chili) te arriveren. Dag zes gaat naar Iquique (spreek uit: i’kiki, red.) en op dag zeven rijden de deelnemers naar Arica om aldaar een welverdiende rustdag te genieten. Op dag negen rijden de deelnemers naar Antofagasta, dag tien naar het Chileense Copiapo. Daar rijd men een rondje om vanaf dag twaalf naar de Argentijnse Fiambalá duinen toe te rijden. Dag dertien voert de rally naar San Juan, dag veertien naar Córdoba en dag vijftien eindigt weer in Buenos Aires. 

Veranderingen
Er zijn enkele belangrijke veranderingen in de Dakar Rally 2011 doorgevoerd, namelijk dat er meer een balans tussen de benzine en diesel rally auto’s moet zijn. Diesel aangedreven voertuigen hebben meer koppel en kunnen dus op sommige momenten beter presteren dan een benzine aangedreven rally wagen. Daarom heeft de organisatie besloten om benzine aangedreven voertuigen toe te staan om hun luchtinlaat met een diameter van 34mm toe te staan. Voor de Dakar Rally 2011 mogen er motoren meedoen tot 450cc, vanaf 2012 zullen er alleen 450cc motoren mee mogen doen. Een ander belangrijke verandering is dat de deelnemer beter moet concentreren op het roadbook. Dit betekend veelal technischer rijden, hoewel dat natuurlijk erg lastig is als het terrein kapot is gereden door de deelnemende voertuigen. Verkeerd rijden wordt direct ‘afgestraft’ omdat de op te pikken waypoints niet meer in een straal van 3 kilometer te vinden is, maar in slechts 400 meter. Vragenrondje uit het publiek leverde hier zorg over, omdat met vreest voor het missen van de waypoints. Rally rijders kunnen in sommige gevallen niet anders dan ‘even omrijden’ omdat wegen kapot gereden zijn en daarom niet de weg kunnen volgen. Helaas, het is niet anders, de organisatie is van mening dat het roadbook prima te volgen is met deze insteek. Er is heel kort over een 1500 meter radius gedacht, maar dat is het uiteindelijk dus niet geworden. Over de kwaliteit van de te volgen route is er weinig bekend gemaakt, dan alleen dat de organisatie zich ten doel stelde dat in de eerste week van de rally, iedereen in Chili aan zou moeten kunnen komen. De echt lastigere etappes van de rally zullen dus pas na de rustdag volgen. Er is wel door de organisatie ‘beloofd’ dat er veel minder stof zal zijn. De routes zijn dus min of meer uitgeselecteerd op de bovenlaag, om zo min mogelijk stof te happen. Tot slot merken wij op dat de prijs toch hoger ligt dan voorgaande Dakar edities en het antwoord is hierop simpel: de kosten zijn gestegen met een rally in Zuid Amerika. De rallyorganisatie heeft de prijs met ongeveer € 700,- verhoogd, maar zoals gebruikelijk is bij de Dakar Rally, zal men trachten deze prijs vast te houden voor een paar jaar. 

Dé vraag
Er is natuurlijk een vraag die steeds maar blijft komen en dat is of de Dakar Rally ooit nog naar Afrika terug zal keren. Het antwoord is niet gemakkelijk, want het hart van de Dakar Rally ligt in Afrika. Maar omwille van politieke onlusten, onstabiliteit, dreiging van terrorisme en het inconsequent weigeren van Europees visumaanvragen en het niet leveren van garanties en daarom onbetrouwbare afspraken in diverse landen, kan Dakar niet anders wegblijven. Zolang de regeringen in Afrikaanse landen geen duidelijkheid willen geven, instabiel en inconsequent gedrag blijven vertonen, zal Dakar niet terugkeren naar het prachtige en door velen geliefde Afrika. 

Verantwoordelijkheid
De organisatie Dakar is terdege bewust van haar maatschappelijke rol in de wereld. Autosport en met name zo één als de Dakar, is een enorme verspilling van fossiele brandstoffen, het kapot rijden van landschap en helaas, kost het soms ook een leven. Tijdens iedere Dakar editie, zijn er velen soorten studies gemoeid die aantonen dat een rally als deze minder schadelijk is dan andere autorally’s of bv een formule 1. Dakar kan niet zomaar rijden waar men wil rijden en daarom hebben plaatselijke ministeries het laatste woord in de uiteindelijke route. Zij bepalen waar de rally mag lopen en waar absoluut niet. Uiteraard is niet meer dan wenselijk en normaal. Dakar is ook nieuwsgierig naar alternatieve brandstoffen en moedigt equipes met interesse in aandrijvingen als deze dan ook aan. De organisatie is alleen wel bewust dat het rijden of in dit geval, racen, op alternatieve brandstof nog in kinderschoenen staat en eigenlijk nog niet geschikt is voor deze rally. Toch zijn ook deze aandrijvingen van harte welkom. 

Un Techo Para Mi Pais
Dakar zou Dakar niet zijn als een van hun doelstellingen niet doneren zal zijn en dat doet Dakar voor 2011 opnieuw. Er gaat een luttele €100.000,- naar de Zuid Amerikaanse organisatie “Un Techo Para Mi Pais” (a roof for my country) toe, welke huizen bouwt voor hen die niet meer over een huis beschikken sinds een aardbeving Chili in 2010 trof. Daarnaast zal Dakar over ieder voertuig dat meedoet aan de Dakar 2011, nog eens een extra donatie doen van € 50,- per motor of quad, € 100,- voor iedere auto die de rally meerijdt en € 150,- voor iedere truck. Naast deze donatie, zal Dakar natuurlijk ook de organisatie in Afika met SOS Sahel “Afrika For Ever” blijven steunen. Voor meer informatie inzake deze organisatie: www.untechoparamipais.org.

Wilt u op de hoogte blijven van de Dakar Rally 2011, surf snel naar http://www.dakar.com/index_DAKus.html maar wij zien u natuurlijk ook graag terug op onze website http://www.suvlifestyle.nl waar wij u graag op de hoogte houden van al het 4×4 en SUV plezier!