Compleet nieuw: Jeep Cherokee

Jeep CherokeeJeep is bezig met de ontwikkeling van een nieuw model. Men noemt het de ‘terugkeer van de Cherokee’. Ze zijn alleen even vergeten dat de mid-size Jeep in Europa altijd al Cherokee geheten heeft. In de Verenigde Staten werd de modelnaam gewijzigd naar Liberty.

De huidige Jeep Liberty (dus Cherokee bij ons) is een hoekig geval met een dorstige 3,7 liter V6 benzinemotor Die heeft-ie al sinds zijn introductie in 2007. Maar hij heeft ook Command-Trac II 4WD en een Trail Rated badge. Had, moeten we eigenlijk zeggen. De Jeep Cherokee is namelijk niet meer nieuw te koop.

Hij moet worden opgevolgd door een dramatisch gestyled nieuw model. Opvallend hieraan zijn de gesplitste koplampen, de gehoekte grille (wel met zeven sleuven) en de chroomomlijnde bek aan de voorkant. Foto’s van de achterkant hebben we nog niet gezien. De auto had eigenlijk nog niet getoond moeten worden, want Jeep wilde het geheim houden tot de New York International Auto Show in maart. Maar hij was uitgelekt, en dus besloot Jeep dan maar wat goede foto’s vrij te geven.

Behalve de het nogal schokkende uiterlijk is er nog weinig bekend over de nieuweling. Bronnen verwachten de auto dit jaar nog niet in Europa. Waarschijnlijk wordt eerst de productie in Amerika opgestart, waar het model ook het beste zal verkopen. De motor zal naar alle waarschijnlijkheid de 3,6 liter Pentastar V6 zijn die we ook terugvinden in de nieuwste Jeep Wrangler en in de Grand Cherokee. Deze benzinemotor levert zo’n 280 pk en dat is ruim 70 pk meer dan de voorgaande 3,8 V6. Hopelijk wordt ook de automaat vervangen, want de vijftraps automaat die nu in de Wrangler ligt is ook geen wonder der techniek. Een achttraps automaat zoals in de nieuwste Grand Cherokees zou mooi zijn.

Dodge DartMaar daarmee zijn we er nog niet. Ook Jeep moet aan de downsizing trend meedoen. Daarom verwachten insiders minimaal een viercilinder. Deze kan afkomstig zijn uit de Dodge Dart. Deze in Nederland niet geleverde middenklasser heeft in Amerika namelijk een 2,0 16-kleps Tigershark motor, een 1,4 16-kleps turbomotor met MultiAir of een 2,4 liter Tigershark MultiAir II, allemaal met vier cylinders. Voor Europa zal er zeker een Multijet-diesel komen.

Qua motortechniek zal er gedeeld worden met Fiat. Sommige bronnen op internet zeggen ook dat de nieuwe Cherokee veel onderdelen gemeen zal hebben met een Alfa Romeo. We zullen het zien!