BMW X6 M50d op komst

BMW werkt aan een vernieuwde X6. Uiterlijk verwachten we daar weinig nieuws van, hooguit wat andere lampen en vouwen. Maar binnenin is er wel nieuws. Het grootste nieuws is wel een diesel-M. Jawel, de sportwagendivisie wil voor het eerst een dieselmotor in een M stoppen. Het moet gaan om de M50d.

De nieuweling zou vanaf april 2012 in productie gaan. De motor is een met drie (!) turbo’s uitgeruste drieliter diesel met 381 pk en  740 Nm trekkracht. Dat enorme koppel zorgt voor een moeiteloos rijgedrag en  snelle acceleratietijden. Denk aan 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden. De supersportieve X6 M doet het met zijn V8 benzinemotor slechts 0,2 seconden sneller.

Hoe dat nu zit met die drie turbo’s is nog niet helemaal helder. Sommige bronnen spreken over drie turbo’s, waarvan er ééntje elektrisch aangedreven wordt om voor nog meer trekkracht bij lage toerentallen te zorgen. Maar is dat dan nog een turbo? Anderen zeggen dat het om een enkele turbo met drie trappen gaat. BMW is sowieso niet erg duidelijk over haar turbotechnologie, want sommige blokken hebben twee turbo’s en bij anderen heet het dan weer een twin scroll turbo, wat betekent dat het één turbo is met meerdere inlaten, waardoor cilinderparen effectiever worden gekoppeld.

Dat de nieuwe X6 snel zal zijn, dat is wel duidelijk. Hij zal er ook snel uitzien. 19 inch velgen worden de standaard en 20 inch is een (mogelijk te verkiezen) optie. Ga ervan uit dat de X6 M50d er zeer sportief zal uitzien met een compleet M sportpakket en het nodige aan ‘snelle’ stoelen en stuurtjes.

Het filmpje hieronder toont mysterieus afgeschermde details, want BMW wil nog niet alles prijsgeven.

3 gedachten over “BMW X6 M50d op komst”

Reacties zijn gesloten.