BMW X1 xDrive28i met BMW TwinPower Turbo

Op de Internationale Autoshop van Genève 2011 introduceert BMW als Europese première de BMW X1 xDrive28i met BMW TwinPower Turbo. Het gaat om een nieuw ontwikkelde tweeliter benzinemotor. En nee, niet met twee turbo’s, zoals u misschien zou denken. Het is wel de eerste viercilinder van BMW met een TwinPower Turbo, High Precision benzine-injectie en VALVETRONIC variabele klepbediening.

De nieuwe motor levert uit slechts twee liter een vermogen van 180 kW/245 pk, een koppel van 350 Nm bij 1.250 toeren, en verbruikt daarbij aanzienlijk minder brandstof.  Namelijk gemiddels 7,9 liter per 100 kilometer in de EU testcyclus. De CO2 uitstoot is 183 gram/km. Desalniettemin accelereert de kleine SAV van BMW van 0 naar 100 km/u in 6,1 seconden.

Versnellingsbakken
De nieuwe BMW X1 xDrive28i wordt standaard uitgerust met een handmatige versnellingsbak met zes verzetten. Het ook op deze versie aanwezige BMW EfficientDynamics systeem gebruikt remkrachtterugwinning en onder meer een Auto Start-Stop functie  om brandstof te besparen. In de optielijst staat een achttraps automaat. Dankzij een hoge interne efficiency is deze versie bijna net zo zuinig als de handbak. Als u in de optielijst ook het M sportstuur of het sportstuur aankruist, krijgt u schakelpeddels achter het stuur. De juiste versnelling kiezen kan met acht trappen echter niet meevallen.

TwinScroll
Geen twee turbo’s? Nee, de term TwinPower Turbo slaat op een enkele turbocharger die werkt volgens het Twin Scroll systeem. Hierbij verlaten de uitlaatgassen de twee cilinderparen volledig gescheiden en bereiken zij de turbo via een spiraalvormig pad. Dit resulteert in een lage tegendruk bij lage toerentallen, waardoor de energie van de gaspulsen optimaal beheerd kan worden. Het resultaat voor de rijder is een directe gasrespons en een BMW-typische motor.

M Sportpakket
Tegelijk met de introductie van de BMW X1 xDrive28i in het voorjaar van 2011 brengt BMW een M Sport Package uit. Dit is verkrijgbaar voor alle motoriseringen van het X1 model en is sportief in zowel rijgedrag als uiterlijk.
In het pakket zitten onder meer sportvering en 17-inch M velgen, of naar wens 18-inch versies. Een M Aerodynamics pakket heeft dorpels met een “M” logo en een BMW Individual High Gloss Shadow Line trim voor de raamomlijsting en dakrails. Het pakket is beschikbaar in de kleuren Alpine White, Le Mans Blue, Sapphire Black, Space Grey, Vermillion Red en Mineral White.
De sportstoelen in het pakket zijn gemaakt in stof en alcantara, er is een M sportstuur in leder en met multifunctie knoppen, en een M pook voor versies met een handbak.

De BMW X1 xDrive 28i gaat vanaf 49.500 euro kosten en is maart-april 2011 beschikbaar. Deze site heeft er al een test van.

Een gedachte over “BMW X1 xDrive28i met BMW TwinPower Turbo”

Reacties zijn gesloten.