Autoverzekering buitenland

Heel wat Nederlanders trekken in de winter de bergen in om aan wintersport te gaan doen. De wegomstandigheden zijn meestal glad en bijgevolg gevaarlijk. Heel wat risico en voor je het weet verlies je de controle over je auto en bots je. Ben je in het buitenland verzekerd? Hoe zit het precies met jouw autoverzekering? Zeker belangrijk om uit te zoeken.

Dekking in het buitenland 

Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht in Nederland. Deze is geldig voor alle landen vermeld op de ‘groene kaart’ die je van je verzekeraar krijgt. Het is raadzaam deze kaart mee te nemen naar het buitenland. Mocht je een ongeluk krijgen, kun je hiermee aantonen dat je een verzekering hebt. Sommige verzekeraars hebben de mogelijkheid een aanvullende dekking af te sluiten. Hiermee krijg je in het buitenland vervangend vervoer vergoed wanneer jouw auto beschadigd is. Je bent in het buitenland in het buitenland dus op dezelfde manier verzekerd als thuis, in Nederland.

Bij de WA-verzekering wordt enkel schade aan de tegenpartij vergoed. Bij WA + beperkt casco wordt eveneens schade door inbraak en diefstal, brand en storm en ruitschade vergoed. Schade en vandalisme worden vergoed bij een allriskverzekering. Bijgevolg is het afsluiten van een autoverzekering speciaal voor het buitenland helemaal niet nodig. Wil je meer weten over de verschillende dekkingen en ook je autoverzekering vergelijken? Autoverzekering.nl is hier dé website voor in Nederland.

Schadeafhandeling

Schade wordt, net als in Nederland, op een veilige plek afgehandeld. In het geval van gewonden of wanneer je niet meer verder kunt rijden, moeten eerst hulpdiensten en/of wegenwacht gewaarschuwd worden. Samen met de tegenpartij wordt een Europees schadeformulier ingevuld, zo compleet mogelijk. Noteer kenteken, naam en adresgegevens van eventuele getuigen en maak foto’s of andere bewijsstukken. Denk bij het bepalen van de schuld aan de regels van het land waarin je je bevindt.

Allrisk verzekerd en niet schuldig aan het ongeval? De autoverzekeraar zorgt ervoor dat je vergoed wordt. Je hoeft de schade niet zelf te verhalen. Rijdt de tegenpartij bij een ongeluk door of laat een buitenlandse verzekeraar niets van zich horen? Dan kun je soms de schade alsnog vergoed krijgen door beroep te doen op het NWM (Nederlands Waarborgfonds Motorverkeer).

Winterbanden

In veel wintersportlanden zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Heb je deze niet? Dan riskeer je een boete. De verplichting tot winterbanden speelt een rol bij de aansprakelijkheid.