Autotest – Jeep Wrangler JK

De Jeep Wrangler is het ikoon van het Amerikaanse merk. Het is immers de rechtstreekse afstammeling van de oer-Jeep uit de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds kunnen de deuren volledig worden verwijderd, en kan de voorruit worden opgeklapt. Nog steeds kan een softtop worden weggeklapt, zodat de auto een onvergelijkbaar gevoel van vrijheid geeft. En nog steeds heeft de grille zeven verticale sleuven. Het meest recente model Wrangler is de JK.

Jeep Wrangler Willys Wheeler

De JK

Deze versie kwam in 2007 op de markt. De grille staat iets schuin en de voorste wielkasten zijn over het algemeen in zwart kunststof uitgevoerd. Er is ook een verlengde uitvoering met vier deuren: de Unlimited. De JK en zijn voorganger, de TJ, hebben schroefvering maar behouden nog steeds starre assen voor en achter. Waar de TJ een 4.0 zescilinder in lijn had, beschikt de JK over een 3,8 liter V6. Dat klinkt indrukwekkend, maar helaas. Het blok haalt uit deze grote cilinderinhoud slechts 205 pk en een koppel van 321 Nm. Beide worden geleverd bij relatief hoge toerentallen. Kwade tongen beweren dat de V6 afkomstig is uit een ‘minivan’, een busje dus. Buiten de Verenigde Staten wordt de Wrangler ook geleverd met een 2,8 liter dieselmotor. Dat lijkt ons voor Nederland ook een betere keuze. Wij reden de V6. Deze wordt standaard gekoppeld aan een manuele versnellingsbak met zes verzetten. Er is ook een automaat leverbaar. Dat is een zeer ouderwetse viertraps bak. Vanaf modeljaar 2012 is de V6 voorzien van 284 pk en een vijftraps automaat, of dezelfde handbediende zesversnellingsbak als voorheen.

Jeep Wrangler Mojave

Uitvoeringen

Het basismodel Wrangler is de X, tegenwoordig (weer) Sport genoemd. In de optielijst staan onder meer een hardtop, airconditioning, grotere wielen dan de 16-inchers, radio, navigatie en dergelijke. Een luxere uitvoering is de Sahara. Dit model onderscheidt zich vooral uiterlijk, door bumpers met (namaak) aluminium delen, in kleur gespoten wielkasten, mooiere wielen en exotische luxe zoals elektrische raambediening. Het moet niet gekker worden. Het topmodel is de Rubicon, althans voor off-road enthousiasten. De Rubicon is waarschijnlijk de meest capabele off-roader die u zo bij de dealer kunt kopen. Er zijn grote modderbanden gemonteerd, de assen zijn verstevigd en hebben een andere verhouding, er is een hill start assist systeem aan boord, het voorste en achterste differentieel kunnen worden geblokkeerd en de voorste stabilisatiestangen kunnen elektronisch worden losgekoppeld. Daardoor wordt de wieluitslag in het terrein verder vergroot.

Technisch wijken de modellen feitelijk niet van elkaar af. Onderstel, carrosserie, motor en versnellingsbak zijn gelijk. Met dien verstande dat de Rubicon een andere overbrenging in de assen heeft, waardoor hij wat meer toeren draait op de snelweg. En dat is weer handig om het effect van de grote banden teniet te doen.

In de Verenigde Staten zijn wat extra modellen geïntroduceerd, zoals de Islander en de Mountain. Het gaat in alle gevallen om ‘opgeleukte’ versies, bijvoorbeeld met andere lak, stickers of een logo in de stof van de stoelen.

Jeep Wrangler Mojave

Rijden

SUVLifestyle reed zowel met een Wrangler Sport met automaat, als met een Wrangler Islander met zesbak en BF Goodrich Mud Terrains, en met een Wrangler Rubicon met automaat en dezelfde off-road banden. Bij andere automodellen is het gebruikelijk dat een duurdere versie ook beter rijdt. Dat kan komen door een krachtiger motor, betere elektronica, vierwielaandrijving of wat dan ook. Bij de Jeep Wrangler is dat niet zo, omdat alle modellen feitelijk gelijk zijn.

Daarom rijdt de basis Wrangler met automaat eigenlijk het beste. Of het minst slecht. Want de Wrangler is een echt off-road voertuig, geen SUVje. Hij is dan ook een beetje lawaaiig, schommelt van voor naar achter en van links naar rechts, en is niet bepaald vlot te noemen. Wij haalden de motor al aan: de V6 heeft bedroevend weinig vermogen voor zo’n groot blok. Uiteraard werkt het gebrek aan aerodynamica van de Wrangler niet mee. Maar ook de versnellingsbak is niet modern. Om nog wat brandstof te besparen is de gearing erg lang, waardoor de auto (te) weinig toeren draait. Dat wordt nog erger als u van die stoere grote banden monteert. 33 inch kan nog net, maar alles daarboven zorgt voor een trage auto. Show, maar no go, zouden de Amerikanen zeggen.

SUVLifestyle probeerde ook een Islander uitvoering met handbak. Deze is voorzien van 32 inch modderbanden. Doordat we zelf de verzetten kunnen bepalen voelt deze auto iets minder lethargisch aan dan de versies met automaat. Met andere woorden: we kunnen de motor meer toeren laten draaien, waardoor ook meer vermogen vrij komt. Zodoende is er nog enigszins sportief te rijden, zelfs met de grotere banden.

Een apart geval is de Rubicon. Deze heeft een 4.10 gearing op de assen, waardoor de motor meer toeren kan draaien bij gelijke omstandigheden. Alleen zijn die omstandigheden niet gelijk, want de Rubicon heeft 32 inch wielen. Omdat wij de Rubicon met automaat reden en niet met een handbak, is een direct vergelijk met de Islander (of een standaard Wrangler met 32 inch banden) lastig. Maar de Rubicon reed in elk geval niet slecht. Ook op de snelweg had de auto weinig neiging om terug te schakelen. In de stad is de viertraps automaat eigenlijk voldoende. Nogmaals, vlot is het niet, maar het komt goed met het verkeer mee. De Rubicon zou ook onze keuze zijn bij echt terreinrijden. De versnellingsbak is duidelijk anders dan die van de andere Wranglers. Het is een 4:1 Rock-Trac 4WD systeem met de al genoemde blokkeerbare differentiëlen en loskoppelbare stabilisatiestang. Bovendien heeft de auto rock rails die de dorpels beschermen.

Off road

Buiten de gebaande wegen is de Wrangler JK heer en meester. Zowel de lange als de korte uitvoeringen zijn extreem terreinvaardig. Veel mensen denken dat de lange versie slechter moet zijn, door het wat hogere gewicht en de langere wielbasis en daarmee een minder goede klimhoek. Maar dat is niet zo, hebben wij gezien. Veel van de meest extreme off-road rijders hebben een vierdeurs uitvoering. Deze kiept minder snel voor- of achterover bij extreme hellinghoeken.

De JK kan met een eenvoudige beweging aan een hendel in 4WD hoog gezet worden. In deze stand worden alle vier wielen aangedreven. Maar alleen op glad wegdek of zand, modder e.d. Door het ontbreken van een middendifferentieel is permanente vierwielaandrijving op de weg niet mogelijk. Wanneer de hendel nog verder wordt verzet komt het voertuig in de lage gearing. Nu is de trekkracht enorm en kan heel rustig over grote obstakels gereden worden. De veiligheidssystemen, zoals ESP, zijn nu uitgeschakeld en u bent volledig op de eigen rijkunsten aangewezen. Door de grote banden, hoge carrosserie en beplating aan de onderzijde is de kans op schade erg klein.

Jeep Wrangler 2011

Conclusie

De vering en het uiterlijk van de Wrangler JK zijn erop vooruit gegaan. Ook het interieur ziet er wat ons betreft leuk uit. De auto is nog even modulair als voorheen, zodat u soft- en hardtop kunt uitwisselen of zelfs gewoon weglaten, deuren kunt verwijderen en ga zo maar door. De nieuwe hardtop is trouwens gemakkelijker te verwijderen omdat deze uit drie delen bestaat.

Jammer is dat de Wrangler JK 2007-2011 op de weg nauwelijks beter presteert dan zijn voorganger. Dat komt door de krachteloze motor en de viertraps automaat. Ook de handbak heeft te lange verzetten. Als u de Wrangler gewoon een ontzettend leuke (tweede) auto vindt, dan is dat allemaal niet zo erg. Er is ook geen probleem als u een fanatieke off-roader bent. Want ondanks de motor en versnellingsbak is de Jeep Wrangler nog steeds één van de beste terreinauto’s. Daarvoor zorgen de lage gearing, het relatief lage gewicht, de starre assen en natuurlijk een jaartje of zeventig ervaring. Vanaf modeljaar 2012 is dat anders. De nieuwe 3,6 liter V6 die ook in andere Jeeps ligt is veel krachter geworden en trekt de JK nu vrij gemakkelijk een lange helling op. Dat de viertraps automaat is vervangen door een vijftraps zal daaraan ook meehelpen.

Er rijden veel standaard Wranglers X of Sport rond. Wat ons betreft is dat ook de beste keuze. U bespaart uzelf veel geld, en de auto is altijd nog aan te passen als u vermogen te kort komt, andere assen of banden wilt, of de boel grondig wilt verbouwen voor een serieus off-road project. Houdt u niet van sleutelen en wel van terreinrijden, koop dan een Rubicon.

En dan

Voor de echte Jeeper is een standaard Jeep ongeveer hetzelfde als een standaard Harley-Davidson. Dat kan niet en er moet iets verbouwd worden. Ons advies: rijd de auto eerst standaard, ook in het terrein, en bepaal dan wat u wilt verbouwen. Zomaar grote wielen monteren omdat het zo leuk staat is een slecht idee. Pas tenminste ook de assen aan. Verder is een milde lift aan te bevelen, vooral in combinatie met banden van meer dan 32 inch.

Als u meer vermogen wilt, dan kan dat. Maar het kost geld. In Amerika zijn er drie stappen. Het Superchips Flashpaq is een elektronisch motortuningsysteem waarmee u wat meer vermogen en een betere loop kunt verkrijgen. Een grotere stap is het monteren van een compressor of supercharger. En de grootste stap is het inbouwen van een V8 Hemi motor. Die modificatie wordt regelmatig uitgevoerd, maar is uiteraard kostbaar en niet zonder risico’s. Want de rest van de Wrangler is niet ingesteld op dat vermogen. Bij echt gasgeven is een ongeluk niet uitgesloten. En anders kan er wel iets in de aandrijflijn stuk gaan.

Ook leuk

Land Rover Defender 90, Toyota Land Cruiser 70 en FJ Cruiser, Mercedes-Benz G.