Autotest – Hummer H2

De Hummer H2 heeft een geweldig imago in de 4×4 wereld. Dat zien wij alleen al aan de zoekwoorden die op deze site gebruikt worden. Tegenwoordig is de Hummer een beetje uit. Slechts enkele jaren geleden was het dé auto voor voetbalsterren, filmacteurs, rappers en iedereen die lekker wil opvallen. Wij reden door Rotterdam in een gele Hummer en vielen erg op.

Hummer H2 rijtest

Voor wie denkt dat de Hummer H2 het onoverwinnelijke voertuig is uit de Golfoorlog: nee. Dat is de Hummer H1, een puur militair voertuig. Deze auto werd breed gebouwd om in de sporen van tanks te kunnen rijden. Ook gebruikt de Humvee dieselolie, net als de rest van het militaire voertuigpark. Tot slot is elke vorm van luxe afwezig. In de H1 rijden? Kijk op www.hummer-offroad.nl.
De Hummer H2 is een heel ander beest. Hij is door General Motors ontwikkeld op basis van een bestaande SUV, namelijk de Chevrolet Tahoe en Suburban. Wel is de auto geheel ontwikkeld als terreinwagen. Dat bewijzen de grote inloophoeken, lage gearing etc. Maar tegelijkertijd is het een auto voor posers. De Hummer H2 is groot, log, opvallend, rauw, bruut: in your face, zoals de Amerikanen zeggen. Dat maakt hem tot een geliefd voertuig voor rappers en Amerikaanse sporthelden. In de H2 rijden? Kijk op www.vvc-adventure.nl.

Motor en aandrijving

Uiteraard is een Hummer een 4×4 met lage gearing. De standen worden ingeschakeld door het indrukken van knoppen. Op de interieurfoto zijn deze te zien links van de radio. De stand 4 HI Open is voor weggebruik. 4 HI Locked dient voor sneeuw en andere gladde oppervlakken. Hierbij worden de voor- en achteras gekoppeld zodat zij even snel draaien. De stand 4 LO Locked zet eveneens het middendifferentieel vast en stelt de lage gearing in (2,64:1). Een stand Neutral is beschikbaar door twee andere knoppen tegelijk in te drukken. De auto kan dan worden gesleept.

De motor in onze test-Hummer is nog de GM Vortec 6.0 liter V8 met een vermogen van 325 pk en een koppel van 495 Nm. Geen enorm koppel inderdaad, zeker niet omdat het pas bij 4.000 toeren gehaald wordt. Drieliter diesels doen het al beter. Maar geen nood, want onze testauto is verouderd. Het nieuwste model heeft 393 pk en een koppel van 574 Nm. Bovendien is de nieuwe H2 voorzien van een modernere zestraps automaat. Dat mocht ook wel, want de oude viertraps is nogal lomp en vreet vermogen. Dan zijn die 325 pk niet eens zo veel. Vooral niet als je bedenkt dat de auto (truck?) zo’n drie ton weegt. En dat brengt ons op de …

Carrosserie

Hoe de carrosserie eruit ziet weet inmiddels elk kind. We volstaan dus met de cijfers. De lengte van de auto is 4,82 meter, de breedte en hoogte zijn ruim twee meter. Vooral de hoogte en de breedte maken het manoeuvreren lastig. Parkeergarages zijn niet de beste vriend van de H2, vooral niet natuurlijk als zij lager dan 2,05 meter zijn.

In de woestijn is het rijden met de Hummer natuurlijk heerlijk. Maar op de Nederlandse 4×4 terreinen, of zelfs de Amerikaanse trails, kunnen de afmetingen voor problemen zorgen. Zo is de draaicirkel 13,5 meter.
Los hiervan zijn de off-road specificaties prima in orde. De waaddiepte is ongeveer 61 centimeter en de auto kan hellingen tot 60 graden nemen. De grondspeling is bijna 25 cm, de inloophoek is 40 graden en de uitloophoek bedraagt 37 graden. De bumper is bij de voorwielen zo goed als afwezig. Hierdoor kan de Hummer gemakkelijk over boomstammen en rotsen klauteren. Daarbij is het goed te weten dat de onderzijde en benzinetank zijn beschermd door stalen platen. Vrijwel alle delen zijn in of boven de chassisbalken verwerkt, zodat zij er niet worden afgereden. Een starre achteras lijkt verouderd, maar is voor terreingebruik ideaal. Achter zijn schroefveren gemonteerd, voor vindt u torsievering.

Uitrusting

Het interieur van de oudere Hummer H2 is nogal een rommeltje. Er zijn onderdelen uit diverse andere GM trucks gebruikt. De rest lijkt alsof het gemaakt is voor de Golfoorlog. Zo is de hendel voor de automaat enorm. Dat geldt ook voor de deurkrukken, die op een kerkdeur niet zouden misstaan. Eén en ander is natuurlijk bewust gedaan om het imago van een onoverwinnelijk voertuig kracht bij te zetten.

De standaarduitrusting van de H2 is gebruikelijk voor Amerikanen, met o.a. elektrisch verstelbare stoelen (vrijwel altijd in leer), elektrische ramen en spiegels, airco, cruise control, radio, diverse 12 volt aansluitingen in het interieur en een flinke stuurbekrachtiging. Optioneel zijn zaken als een Bose geluidssysteem, een zonnedak, treeplanken en beschermingsmiddelen. Het nieuwe model kent meer opties, zoals een aanraakgevoelig navigatiesysteem. Sinds 2008 is het interieur veel fraaier dan voorheen en zijn die enorme deurklinken aan de binnenzijde verdwenen.

Rijtest

De Hummer oogt beangstigend groot. De breedte is inderdaad lastig, maar aan de andere kant: iedereen gaat toch wel opzij voor je. De lengte is in theorie veel minder een probleem. Een Land Rover Discovery 3 is namelijk even lang. Alleen is die auto wel overzichtelijk en een Hummer totaal niet. In de H2 gezeten is het erg moeilijk te zien waar de carrosserie ophoudt. Parkeersensoren of achteruitrijcamera ontbreken. Je hebt dan ook voortdurend het idee dat je een Mazda MX-5 of iets dergelijks over het hoofd zult zien bij het inparkeren. En er met die drie ton gewicht gewoon overheen rijdt.

Wat opvalt is dat dit zo ongeveer de enige auto is waar wij niet direct in of uit konden stappen. Normaal gesproken gebruiken we de treeplanken op 4×4’s niet. Maar bij de H2 moet het wel, de instap is zeer hoog. Wat verder opvalt is de beperkte binnenruimte voor zo’n grote auto. Achterin zit je met drie personen gewoon krap. Ook is de bagageruimte vrijwel nutteloos. Bij het oudere model ligt hier namelijk het enorme reservewiel, midden op de vloer. De H2 heeft pas vanaf 2008 een beugel voor het reservewiel achterop.

Ondanks de aanvankelijk beangstigende vormen en de loeiende V8 valt het rijden met de H2 eigenlijk wel mee. Na een tijdje rijdt hij gewoon als elke oudere Amerikaanse SUV of pickup truck. Dat is natuurlijk geen goed nieuws als je hiervan geen liefhebber bent. De auto deint, reageert nogal langzaam op stuurcommando’s, en op slechte wegen rammelen de interieurdelen. De off-road banden maken vrij weinig geluid. De motor is wel redelijk hoorbaar, maar dat wil je ook als je een V8 koopt. De boordcomputer gaf een gemiddeld verbruik aan van 17,5 liter per 100 km. Dat is één liter op 5,7 kilometer en inderdaad nogal slecht.

Maar dit alles wordt, voor de liefhebber toch, goedgemaakt als je om je heen kijkt. Werkelijk iedereen verrekt zijn nek en wijst de auto na. Waar hij geparkeerd staat valt hij op. Je hebt ineens sjans van blonde vrouwen. Tussen de 40 en 50 en voorzien van tijgerprints weliswaar, maar toch.

Conclusie

Een nieuwe Hummer H2 kost momenteel vanaf € 99.990. Dan krijgt u wel een origineel Nederlandse auto. Het interieur is in 2008 grondig vernieuwd. Ook zit er sinds die tijd een 6.2 liter V8 in met aanzienlijk meer vermogen. Maar het uiterlijk is vrijwel ongewijzigd en voor de rijeigenschappen koopt u echt geen Hummer. Onze tip: haal een ouder model uit de V.S. Een 4-5 jaar oude H2 kost nog maar $ 25.000, en dat is dankzij de dollarkoers slechts 15- tot 16.000 euro. De import is natuurlijk wel lastig. U kunt dit ook laten doen door een USA cars specialist.

Ook leuk

Cadillac Escalade, Jeep Grand Cherokee 5.7, grijze import Amerikanen.