Aqua2go test

De Aqua2go is een mobiele drukreiniger die u gewoon in de auto kunt meenemen. Hij is voorzien van een accu en een waterreservoir, zodat u op elke plek modder en zand kunt afspuiten. Vooral van de terreinwagen natuurlijk, maar ook van een mountain bike of paard. SUVLifestyle.nl test dit handige apparaat!

Terreinrijden en greenlanen zijn leuke activiteiten. Maar de afloop is niet altijd prettig. Heeft u dat ook weleens, dat uw wielen vol modder zitten en de auto op de snelweg schudt en trilt? Of dat u bekeuring krijgt omdat uw kentekenplaat onleesbaar is, of uw verlichting niet in orde? Of dat er zand zit tussen de schijfremmen en blokken? De oplossing is natuurlijk het afspuiten van de auto. Maar een afspuitcabine is niet overal te vinden en door een wasstraat kunt u zo bemodderd natuurlijk al helemaal niet. Rijdt u naar huis en de eigen Kärcher, dan is al die modder inmiddels opgedroogd en keihard.
Oh ja, en het leeggooien van flessen water over de auto is ook niet erg succesvol, kan ik u uit ervaring vertellen…

Beschrijving
Vandaar dat de Aqua2go niet zo’n gek idee is. Het apparaat bestaat uit een grijze onderkast waarin de accu en compressor huizen. Door die accu is geen stroomaansluiting nodig. Wel wordt een 12 volts aansluiting meegeleverd, zodat aansluiting via de sigarenaansteker van de auto mogelijk is. Zo kunt u toch doorwerken als de accu mocht leegraken. Natuurlijk is ook een 220 volt aansluiting mogelijk, maar daarmee wordt de accu alleen opgeladen. In die grijze onderkast zijn ook de wateruitvoer en de aan/uit knop geplaatst. Het andere deel van de Aqua2go is de groene watercontainer. Deze kan tot 17 liter bevatten, wat genoeg moet zijn voor 12 minuten continu spuiten. In een plastic tas zitten een zes meter lange waterslang, een spuitpistool, een douchekop (ja echt), een borstel met zeepreservoir en de snoeren voor de elektriciteit.

Praktijk
Leuk idee, maar hoe werkt dat ding eigenlijk? Is dat niet enorm zwaar en groot achterin de auto? Moet je dan de hele tijd water meenemen?

Met die vragen zat ik ook. Gelukkig stelde Marco van Robertson Outback Products een Aqua2go beschikbaar. En nog wel tijdens een greenlane rit, zodat er ook echt op locatie modder gespoten kon worden.

Het grijze onderste deel is vrij klein en kan achterin de meeste terreinwagens een plaatsje vinden. Het is niet echt licht, want er zit natuurlijk een accu en een compressormotortje in. Gek genoeg kan ik nergens in de documentatie een gewicht vinden. Maar goed, het apparaat moet u natuurlijk zoveel mogelijk onder in de auto plaatsen en bij voorkeur vastsjorren. De watercontainer is een ander verhaal. Leeg is deze natuurlijk erg licht. U kunt hem apart van het onderste deel opbergen. Door de watercontainer op het grijze deel te zetten en een kwart slag te draaien klikken beide delen stevig op elkaar. Alle andere accessoires zitten in een plastic zakje.

Moet je die watercontainer nu leeg of gevuld meenemen? Dat is afhankelijk van de locatie. Als u water kunt halen op bijvoorbeeld een boerderij of camping, of schoon beekwater in de buurt heeft, dan is dat niet nodig. De container kan dan ter plaatse gevuld worden. Verwacht u echt in de ‘outback’ te zitten, dan moet die container natuurlijk wel gevuld mee. Dat is ruwweg 17 kilo extra gewicht.

Stroom ter plaatse is niet nodig, en een wateraansluiting natuurlijk ook niet. We kunnen dus snel aan de gang met het afspuiten van de modderige auto. De borstel met flacon voor reinigingsmiddel is eigenlijk niet gebruikt. De borstel zelf is eigenlijk wel handig, maar – niet eco- reinigingsmiddel zou ik in de natuur niet snel gebruiken. We willen natuurlijk niet een beekje vervuilen. Het spuitpistool aansluiten dus. Dat genereert samen met de compressor en de hogedrukslang een druk van 3-9 bar. Da’s niet zoveel nee. Mijn espressomachine heeft geloof ik al 15 bar.

Maar wat is het geval? Veel druk is helemaal niet de bedoeling. Het gaat om het afspuiten van vuile verlichting, kentekenplaten en remmen. En daarvoor heb je liever niet teveel druk. De hele auto compleet schoonspuiten lukt toch niet met de aanwezige hoeveelheid water en accuspanning. Het spuitpistool is redelijk eenvoudig te verstellen tussen een dunne en een uitgewaaierde straal. De waterslang is lang genoeg. En anders is het optillen en verplaatsen van het apparaat een klein kunstje. Het apparaat werkt redelijk lang op een accuvulling. Het waterreservoir is eerder leeg. Tien tot twaalf minuten lijkt lang, maar in de praktijk is een beetje gedoseerd spuiten aan te raden. Dan kunt u namelijk ook de ‘belangrijke delen’ van de auto’s van uw vrienden schoonmaken. Zij zullen u dankbaar zijn, en dat is altijd handig als zo’n vriend een luchtcompressor heeft om de banden op te pompen en u niet.

Conclusie
De Aqua2go is een bijzonder handig product voor de 4×4 liefhebber. Niet voor het schoonspuiten van een compleet bemodderde auto, maar voor het wegspuiten van vuil voordat het keihard wordt of problemen aanricht. Ook mountain bikers en paardenliefhebbers zullen de draagbaarheid en locatie-onafhankelijkheid van de Aqua2go waarderen. Informeer bij Robertson Outback Products naar dit product. De prijs ligt rond de 140 euro.

Video