Achteruitrij camera

Heeft u een wat oudere terreinwagen en wilt u wel zo’n sjieke achteruitrij camera? Zeker de wat langere auto’s, grijs kenteken modellen, of natuurlijk auto’s die regelmatig met een (off road) trailer rijden kunnen een achteruitrij camera best gebruiken. ARB  heeft een set speciaal voor 4×4’s, maar er zijn ook andere opties.

ARB
De Australische 4×4 specialist heeft een reversing camera and monitor system kit en een trailer camera kit in het assortiment. Met behulp van meerdere camera’s kan de automobilist voor, achter, opzij en omhoog of omlaag kijken. Het grote probleem van dit soort systemen is de monitor. Er zijn zoveel verschillende auto’s met zoveel multimediasystemen dat het erg lastig is om het ingebouwde beeldscherm van de auto te gebruiken. Daarnaast hebben de meeste 4×4’s niet eens een ingebouwd navigatiesysteem. Daarom gebruikt ARB een vervangende binnenspiegel. Een deel van 3,5 inch wordt ingezet als monitor. Het systeem heeft ook een luidsprekertje, zodat in combinatie met een microfoon bij de camera geluid buiten de auto waarneembaar is. Waarvoor dat is begrijpen wij niet helemaal. Kun je je raampje niet gewoon omlaag doen?

In elk geval bestaat de camera van het systeem uit een water- en stofdicht model met een beeldhoek van 160 graden. Hij kan bijvoorbeeld bij de kentekenplaat gemonteerd worden. Een tweede camera kan gemakkelijk worden bijgeplaatst.

Een gespecialiseerde Trailer Camera Kit omvat dezelfde spiegel en een camera die achterop een trailer gemonteerd wordt. Het grote verschil is dat het hier een infrarode camera met Sony techniek betreft. Deze camera heeft een beeldhoek van 135 graden, maar biedt tot 10 meter zicht in het donker. Het gepoedercoate huis is bestand tegen de invloed van zout water. Doordat twee inputs mogelijk zijn kan het systeem schakelen tussen twee camera’s.

Van Zwitserland
Een Nederlandse  leverancier van dit soort systemen is Van Zwitserland. Zij bieden onder meer consumentensystemen voor de auto, voorzien van een aparte monitor en een camera, of systemen voor campers en paardentrailers. Het laatste systeem heeft twee camera’s. Een kan achterop de trailer bevestigd worden, een tweede kijkt binnenin de trailer naar het paard. Op de monitor kunt u beide beelden bekijken, het beeld in de paardentrailer natuurlijk ook als u gewoon vooruit rijdt. Dit systeem is draadloos en in kleur. Dankzij de automatische nachtzicht functie van de draadloze camera is uw paard ook goed te zien in zwak licht of het donker. De camera heeft een hoek van 120 graden, zodat de hele trailer is te overzien.

Andere leveranciers zijn er natuurlijk ook, zoals http://www.luis.nl of http://www.conrad.nl/.

Jeep
Modernere Jeeps kunnen zijn voorzien van het MYGIG multimedia systeem met navigatie. Het is niet al te lastig om een camera als input te gebruiken voor  dit systeem. Wellicht is het niet zo’n probleem om achteruit te rijden met bijvoorbeeld een tweedeurs Wrangler. Maar heeft u wel eens gedacht aan de off-road mogelijkheden? Een kleine, waterdichte camera onder de auto biedt u een uitstekend zicht op de wielen en assen, waardoor u beter kunt manoeuvreren en schade voorkomt. Onderstaande video toont een zelfgebouwd systeem in werking.