4×4 van het jaar 2011 – België

Het Belgische tijdschrift 4×4 Plus heeft voor de negentiende maal de verkiezing van de ‘4×4 van het Jaar’ georganiseerd. Dit jaar is aan de bestaande klassen (Offroad, Pick-Up en SUV) een vierde categorie toegevoegd, namelijk Crossover. Ook is de categorie Offroad opgesplitst in twee subklassen (Pure en Luxe). De meest Pure 4×4 werd de Land Rover Defender. ‘Pure’ is helaas een kleine klasse geworden, met modellen als de Defender, de Jeep Wrangler en de Iveco Massif.

Verder is aan de SUV-klasse de categorie Hybrid toegevoegd, waarin slechts 2 kandidaten uitkwamen en de VW Touareg het won van de Lexus RX450h. 4×4 van het Jaar is dus voortaan goed voor liefst zes klassewinnaars. De jury bestaat uit een uitgebreide beroepsjury.

Bij de Crossovers won de Subaru Forester van de BMW X1 en Nissan Juke.

Bij de SUV’s ging de overwinning naar de GLK, gevolgd door Volvo’s XC60 en Land Rover’s Freelander.

In de categorie van de luxe-4×4’s spitste de strijd zich toe tussen de Range Rover en de Range Rover Sport, die nek aan nek voor de overwinning vochten. Hoewel de Range Rover met zijn nieuwe TDV8 bijzonder overtuigend was, is het de Range Rover Sport die zijn titel in 2011 mag verlengen.

Bij de pick-ups won de Nissan Navara met geringe voorsprong van de nieuwkomer, de Volkswagen Amarok.